Handleiding voor installatie en gebruik van LED verlichting

Door Teun / 5 februari 2024

Het upgraden naar LED-verlichting is een geweldige manier om energie te besparen en een heldere, efficiënte verlichting toe te voegen aan je huis. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je LED-verlichting moet aansluiten.


Of je nu voor het eerst aan de slag gaat met LED-strips, LED panelen of een oude halogeen lamp gaan vervangen door een LED-lamp, deze handleiding maakt het makkelijk voor je. Je leert ook hoe LED-lampen zich verhouden tot andere lampen, zodat je de beste keuze kunt maken. Stap voor stap helpen we je om je huis mooier en energiezuiniger te maken.

Hoe moet je een LED lamp aansluiten?



Als we het hebben over LED, hebben we het over diverse soorten verlichting. Er bestaan LED lichtbronnen die dienen als vervanging van de ouderwetse spaarlampen en gloeilampen, en er is geïntegreerd LED. Dit is verlichting die al in het armatuur (de lamp zelf) is ingebouwd en niet te vervangen is. Beide soorten lampen hebben een andere installatie. Bij LED lichtbronnen is het simpelweg een kwestie van de oude lamp eruit draaien en de nieuwe erin draaien. Voor het aansluiten van geïntegreerde LED gaat dit in principe hetzelfde als het aansluiten van een standaard plafondlamp of wandlamp. Hieronder volgt een stappenplan voor het aansluiten van dit soort lampen.

  • Stap 1: Veiligheid eerst. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld voordat je begint. Dit doe je door de juiste groep in je meterkast uit te schakelen. Controleer altijd of de stroom echt uit is met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker niet brandt, staat er geen stroom meer op de draden.
  • Stap 2: Controleer of je alle benodigdheden bij de hand hebt. Voor een geïntegreerde LED-lamp heb je geen losse lampen nodig, maar zorg ervoor dat de armatuur compleet is en de benodigde bevestigingsmaterialen aanwezig zijn.
  • Stap 3: Verwijderen van de oude lamp: Als er een oude lamp of armatuur aanwezig is, verwijder deze dan zorgvuldig.
  • Stap 4: Bevestig de bevestigingsbeugel. Schroef deze met behulp van schroefpluggen tegen het plafond. Afhankelijk van de centraaldozen in je huis moet je de bevestigingsbeugel aan de centraaldoos vastschroeven of de bevestigingsbeugel aan het plafond bevestigen. In oudere huizen is het vaak nodig om gaten in het plafond te boren om de bevestigingsbeugel te kunnen bevestigen.
  • Stap 5: Strip ongeveer 0.5 cm van de groen/gele, bruine en blauwe elektriciteitsdraden met behulp van een striptang.Haal de bevestigingsbeugel van het armatuur en Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje. Steek de elektriciteitsdraden in de openingen van het kroonsteentje en schroef ze stevig vast met een schroevendraaier.
  • Stap 6: Bevestig het armatuur. Bevestig de plafondlamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.
  • Stap 7: Testen. Nadat de lamp is geïnstalleerd, kun je de stroom weer inschakelen en testen of de lamp naar behoren werkt.

Onthoud dat het altijd belangrijk is om de specifieke instructies van de fabrikant te volgen, aangezien het aansluiten van een geïntegreerde LED-lamp kan variëren per product. Als je twijfelt, is het raadzaam een professionele elektricien te raadplegen. Heb je meer vragen of uitleg nodig raden we aan om contact op te nemen met de klantenservice

Bekijk hier de video voor de montage van plafondlampen:

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Een LED lamp vervangen? Hoe doe je dat?



Een LED-lamp vervangen is over het algemeen geen ingewikkelde taak. Het vervangen van geïntegreerd LED is helaas niet mogelijk. Gelukkig zal dit ook niet snel nodig zijn door de lange levensduur van LED. Het vervangen van je lichtbronnen door LED is in principe eenvoudig: draai de oude lichtbron uit je bestaande lamp en vervang deze door de nieuwe LED lichtbron.

Het is wel belangrijk om van tevoren goed te controleren of de nieuwe lichtbron voldoet aan de eisen van jouw lamp. Hiervoor zijn een paar gegevens belangrijk. Deze staan altijd vermeld op de verpakking van je nieuwe lichtbron. 

  • Lumen: Dit geeft aan hoe fel het licht is. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp zal produceren. De lumenwaarde is vergelijkbaar met de oude wattage, maar dan vermenigvuldigd met 10. Dus als je een oude lamp van 25 watt en je wilt dezelfde hoeveelheid licht in LED, moet je op zoek naar een lichtbron met ongeveer 250 lumen. De wattage van LED-verlichting geeft niet langer de felheid van de lamp aan.

  • Kelvin: Dit geeft de lichttemperatuur aan. Hoe hoger de kelvin waarde, hoe witter het licht. Dit heeft niets te maken met de helderheid van de lamp, maar duidt alleen op de kleur van het licht dat de lamp zal uitstralen. In de meeste huishoudens wordt standaard een waarde van 2700 kelvin gebruikt, wat zorgt voor warm wit licht dat geschikt is voor bijvoorbeeld keukens of badkamers. Als je meer sfeer wilt, kun je kiezen voor 2200k of zelfs 1800k, wat resulteert in warmer en sfeervoller licht. Voor witter, functioneel licht kun je denken aan 3000k of hoger.

Lees hier meer over het kiezen van de juiste LED lamp. 

Het dimmen van LED



De dimbaarheid van een lamp zit hem altijd in de verlichting zelf. Dit betekent dat in principe elke lamp waar je zelf nog een lichtbron in draait de mogelijkheid heeft om te dimmen. Let er wel altijd op dat je een dimbare lichtbron kiest als je hem wilt dimmen. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking. Als je een niet-dimbare lamp aansluit op een lamp met een dimmer loop je de kans dat dit stuk zal gaan.

Hoewel het erg eenvoudig is om je bestaande lichtbronnen om te zetten naar een LED variant. Kunnen er soms nog weleens problemen ontstaan als je je lampen hebt aangesloten op de bestaande dimmer. Als je nog een oudere dimmer hebt die bedoeld was voor halogeen, spaar of gloeilampen kan het voorkomen dat je nieuwe LED lamp zal gaan knipperen, ook al zijn het dimbare lichtbronnen. Dit zorgt er ook voor dat de levensduur van de lichtbronnen flink omlaag zal gaan. Hiervoor zul je dimmers moeten vervangen voor led-dimmers. Lees meer over het dimmen van LED verlichting.

Het nooit meer in het donker pakket van lampenlicht.nl
7 jaar zonder zorgen na aankoop van je bestelling!
  • Binnen 48 uur een vervangend product bij schade of defect
  • Gratis retourneren met 90 dagen bedenktijd
  • Extra lange garantie op val- en stootschade, waterschade, kortsluiting en geïntegreerd LED
  • Ruil je oude lamp binnen 7 jaar in en krijg 30% extra korting op een vervanger!

Wil je nog meer weten?

Lees meer over het nooit meer in het donker pakket