De diverse fittingen op een rijtje

Door Lisa / 15 april 2024

Met een breed scala aan fittingen beschikbaar, variërend van E27 tot GU10 en G9, kan het soms overweldigend zijn om de juiste keuze te maken voor je lamp. In deze blog bieden we een overzicht van een aantal verschillende fittingen, met hun kenmerken en toepassingen. 


Of je nu op zoek bent naar een fitting voor een standaard gloeilamp of een decoratieve kaarslamp, deze introductie zal je helpen bij het navigeren door de verschillende opties en het vinden van de perfecte fitting voor jouw verlichting.

Verschillende fittingen van een lampDe fitting van een lamp is het onderdeel waarmee de lamp wordt bevestigd aan de armatuur of de lichtarmatuur. Het is het punt waar de elektrische verbinding wordt gemaakt tussen de lamp en de armatuur, waardoor de lamp kan worden gevoed en licht kan produceren. 

Er zijn meer dan 100 verschillende fittingen voor lampen. We hebben voor jou de 8 meest voorkomende fittingen op een rijtje gezet met de eigenschappen en voor welke lampen ze geschikt zijn. Types die met de letter E beginnen zijn draaifittingen en types die met GU beginnen zijn steekfittingen.

Please accept marketing-cookies to watch this video.

E27 fittingWaarschijnlijk is de E27 fitting de meest voorkomende fitting en wordt ook wel een grote fitting genoemd. De meeste gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E27 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 27 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V. Naast de standaard E27 fitting komen er echter ook verschillende maten en vormen voor om aan verschillende behoeften te voldoen.

 • P45: Dit is een kleinere variant van de standaard A60-vorm en heeft een diameter van ongeveer 45 mm. Het wordt vaak gebruikt voor kleinere armaturen en decoratieve toepassingen.
 • A60: Dit is de standaardvorm voor de meeste huishoudelijke lampen en heeft een diameter van ongeveer 60 mm. Het is geschikt voor algemene verlichtingstoepassingen in huizen, kantoren en winkels.
 • G95 en G125: Dit zijn grotere bolvormige lampen met respectievelijk een diameter van ongeveer 95 mm en 125 mm. Ze worden vaak gebruikt voor decoratieve armaturen en in openbare ruimtes.
 • Buis lichtbronnen: Deze hebben een langwerpige, buisvormige vorm en worden vaak gebruikt in armaturen voor specifieke toepassingen, zoals keukenverlichting, badkamerverlichting en kantoorverlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diameters om aan verschillende behoeften te voldoen.

E14 fittingDe E14 fitting is kleiner dan de E27 fitting en wordt ook vaak een kleine fitting genoemd. De meeste kleinere gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E14 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 14 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V. 

Naast de standaard vormen en maten, zoals de E14 fitting die eerder werd genoemd, zijn er ook andere varianten beschikbaar die verschillende vormen en maten hebben, zoals P45, B35 en kaars lichtbronnen met een kleine fitting. 

 • P45: Deze lichtbron, ook wel bekend als een pearlamp vanwege zijn peervormige ontwerp, biedt een brede lichtspreiding en is ideaal voor algemene verlichtingstoepassingen. Het afgeronde ontwerp zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van het licht.
 • B35: Deze lichtbron, met zijn bolvormige ontwerp, is perfect geschikt voor decoratieve verlichting doeleinden. De bolvormige structuur zorgt voor een warme en uitnodigende uitstraling.
 • Kaars lichtbronnen met een kleine fitting: Deze lampen zijn ontworpen om te lijken op traditionele kaarsen en zijn perfect voor het creëren van een romantische of nostalgische sfeer. Ze hebben een slanke en langwerpige vorm.

GU10 fittingEen GU10 fitting heeft een zogenaamde bajonetsluiting. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt voor spotjes en zijn geschikt voor 230V. De fitting heeft twee pennen met 10 mm afstand ertussen. De pennen worden in de gaatjes van de spot geplugd waarna je de lichtbron met een kwartslag draaien vast zet. Bovendien zijn GU10 lampen verkrijgbaar in verschillende maten om tegemoet te komen aan verschillende behoeften en toepassingen.

De maten omvatten onder andere 35mm, 50mm, 70mm en 111mm. Elke maat heeft zijn eigen specificaties en kan worden gebruikt afhankelijk van de grootte en het ontwerp van de armatuur waarin de lichtbron wordt geplaatst. Deze variatie in maten biedt flexibiliteit bij het kiezen van de juiste GU10 lamp voor specifieke verlichting, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen, variërend van accentverlichting tot algemene verlichting.

GU5.3 fittingEen GU5.3 of MR16 fitting heeft een bipin-voet, ook wel steekvoet genoemd. Deze fitting heeft twee pinnen met een afstand van 5,3 mm ertussen. Lampen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in badkamers, keukens en buiten, zoals in de tuin of onder de dakrand van het huis. Dit komt doordat ze geschikt zijn voor 12V, wat een veilige spanning is voor vochtige ruimtes.

Let op! je hebt altijd een transformator nodig voor een 12V lichtbron. Je hoeft alleen de lamp in te steken en het werkt.

G4 fittingEen G4 fitting lijkt op een GU5.3 fitting, maar wordt meestal gebruikt voor decoratieve verlichting op 12V, zoals sfeerverlichting, bureaulampen, vloerlampen en afzuigkappen. Let op, je hebt altijd een transformator nodig voor een 12V lichtbron. De fitting heeft twee pinnen met 4 mm afstand ertussen. Je hoeft alleen de lichtbron erin te steken en het werkt.

G9 fittingDe G9 fitting heeft een steekfitting met 2 lusjes met 9 mm afstand ertussen. Deze fitting komt meestal voor in kleine wand- of plafondlampen. De lichtbron kun je gemakkelijk inprikken en inschakelen. Daarnaast zijn er verschillende maten beschikbaar, zoals 20mm en 45mm, om tegemoet te komen aan diverse behoeften en verschillende armaturen. 

GX53 fittingDe GX53 fitting heeft net als een GU10 fitting een zogenaamde bajonetsluiting, maar is platter dan de normale GU10. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in platte armaturen zoals grondspots en plafondlampen en zijn geschikt voor 230V. De pennen van de fitting worden in de gaatjes van de spot geplugd waarna je de lichtbron met een kwartslag draaien hem vast zet.

G53 fittingEnkel een AR111 lichtbron heeft een G53 fitting. De AR111 lichtbron heeft een doorsnede van 111 mm en wordt voornamelijk gebruikt in grote inbouwspots en opbouwspots. Deze grote spots geven indirecte verlichting op 12V. Let wel op, voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. De lichtbronnen worden vastgezet door middel van schroeven of klemmen.

Welke fitting heeft mijn lamp nodig?Om te bepalen welke fitting jouw lamp nodig heeft, zijn er een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Raadpleeg de handleiding: Als je nog steeds de handleiding van de lamp hebt, staat daar vaak informatie in over welke fitting nodig is voor de lamp.
 2. Controleer de oude lamp: Als je de oude lamp nog hebt, kun je kijken naar de fitting die daarop zit. Dit staat meestal op de metalen basis van de lamp. Het kan een combinatie van letters en cijfers zijn, zoals E27, GU10, G9, etc.
 3. Meet de fitting op: Als je de oude lamp niet meer hebt of als je de fitting niet kunt vinden, kun je de diameter van de fitting meten met een liniaal of meetlint. Noteer de afmetingen en vergelijk ze met bekende fittingen om te zien welke overeenkomt.
 4. Raadpleeg een expert: Als je nog steeds niet zeker weet welke fitting je nodig hebt, kun je altijd advies vragen aan een lampenwinkel of een elektricien. Ze kunnen je helpen bij het identificeren van de juiste fitting voor jouw lamp.

Door een van deze stappen te volgen, kun je bepalen welke fitting jouw lamp nodig heeft en ervoor zorgen dat je de juiste lamp koopt voor vervanging.