Hoe hang je een hanglamp op?

Door Floris / 29 februari 2024

Heb je eindelijk die mooie hanglamp gescoord voor boven je eettafel, maar weet je eigenlijk niet hoe je hem op moet hangen? Niet iedereen is een ervaren hanglamp-monteur. Maar met onze stapsgewijze instructies wordt het ophangen van een hanglamp een fluitje van een cent! 


BenodigdhedenOm je nieuwe hanglamp op te hangen is het handig om wat gereedschap bij de hand te hebben. In veel gevallen kun je met enkel een schroevendraaier al ver komen. We raden aan de gehele instructies door te lezen en te bekijken welk gereedschap je nodig hebt voor jouw situatie.

Mocht je nog niet in het bezit zijn van dit gereedschap, bekijk dan onze handige starterskit.

 • Een spanningszoeker
 • Een striptang
 • Een schroevendraaier
 • Schroeven en pluggen (zitten vaak al bij de lamp)
 • Eventueel een klopboormachine
 • Een schroefmachine
 • Een potlood
Please accept marketing-cookies to watch this video.

Stappenplan 1. Schakel de stroom uit
  Schakel voor je begint met het ophangen van je hanglamp de stroom uit van de groep waarop het aansluitpunt van de lamp is aangesloten. Controleer of er geen stroom meer op de draden staat met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker niet brandt, staat er geen stroom meer op de draden.

 2. Bevestig de bevestigingsbeugel 
  Schroef de bevestigingsbeugel van het armatuur en schroef deze tegen het plafond met behulp van de schroefpluggen. Afhankelijk van de centraaldozen in je huis moet je de bevestigingsbeugel aan de centraaldoos vastschroeven of de aan het plafond bevestigen. In wat oudere huizen is dat laatste vaak het geval. Je zult dan eerst gaten in het plafond moeten boren om de bevestigingsbeugel te bevestigen.

 3. Bevestig de elekticiteitsdraden aan het kroonsteentje 
  Nu gaan we de elektriciteitsdraden vastmaken. Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de bruine en de blauwe draad kaal. Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. Twee daarvan zijn voor de bruine en blauwe draad. Het maakt niet uit welke draad waar wordt aangesloten. In het midden zit vaak nog een opening voor de aardedraad (de geel-groene draad). Als je hanglamp geaard is bevestig je deze draad ook aan het kroonsteentje. Steek de draden in de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier.

 4. Bevestig het armatuur 
  Bevestig de hanglamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.

 5. Draai de lamp vast
  Draai het lampje van de hanglamp in de fitting. Vaak is er geen lampje meegeleverd met de hanglamp. Op de verpakking van de hanglamp staat welke soort lichtbron je nodig hebt. Op onze website kun je de juiste lichtbron vinden en aanschaffen. Zet, als je de lichtbron hebt vastgedraaid, de stroom weer op de groep en controleer of je lamp het doet. Voilà, je hebt zelf je hanglamp opgehangen!

Op welke hoogte dien je een hanglamp te bevestigen?De hoogte waarop je een hanglamp moet bevestigen, hangt af van verschillende factoren, waaronder de functie van de lamp, de hoogte van het plafond en het ontwerp van de ruimte. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Boven een eettafel: Hang de hanglamp op een hoogte waarbij de onderkant van de lampenkap of het armatuur zich bevindt op ongeveer 75 tot 90 centimeter boven de tafel. Dit zorgt voor voldoende verlichting zonder dat je het gevoel hebt dat de lamp in de weg hangt tijdens het eten of praten.

 • In een gang of entree: Als de hanglamp wordt gebruikt in een gang of entree, hang hem dan op een hoogte waarbij het onderste deel van de lamp minstens 2,1 meter boven de vloer hangt. Dit voorkomt dat mensen hun hoofd stoten en zorgt voor een goede verlichting van de ruimte.

 • In een woonkamer of slaapkamer: Als de hanglamp wordt gebruikt voor algemene verlichting in een woonkamer of slaapkamer, hang hem dan op een hoogte waarbij de onderkant van de lamp zich op ooghoogte bevindt wanneer je staat. Dit kan variëren, maar over het algemeen ligt deze hoogte tussen 1,6 en 1,8 meter boven de vloer.

 • Boven een werkblad of keukeneiland: Voor functionele verlichting boven een werkblad of keukeneiland, hang de lamp dan op een hoogte waarbij de onderkant van de lamp zich bevindt op ongeveer 75 tot 90 centimeter boven het oppervlak. Dit zorgt voor voldoende verlichting tijdens het koken of werken.

De uiteindelijke hoogte hangt af van persoonlijke voorkeur. Het kan nuttig zijn om de hoogte van de lamp tijdelijk aan te passen en te bekijken hoe het eruit ziet voordat je definitief beslist.