Oranje boven: 27 euro Koningsdag korting! >
block 1

Licht Encyclopedie

 In deze licht encyclopedie hebben we de belangrijkste onderwerpen over verlichting verzameld. Op die manier vind je snel en eenvoudig de juiste informatie, allemaal op alfabetische volgorde! Zo vind je direct wat je zoekt.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 



3-in-1 lampen

LED verlichting waarmee je de kleurtemperatuur verandert door simpelweg meerdere keren op de schakelaar te drukken. Deze lichtbronnen gaan van 3000 Kelvin naar 6000 Kelvin.

block 7.1

4-staps dimbaar

Voor deze dimbare verlichting heb je geen speciale dimmer nodig. Je dimt de lamp door simpelweg meerdere keren op de schakelaar te drukken. Bij één keer klikken geeft de lamp 100% licht, bij twee keer 75%, dan 50% en dan 25%. Bij de vijfde keer klikken zet je de lamp uit.

block 7.2

accentverlichting

Accentverlichting is verlichting waarmee bepaalde ruimtes of objecten worden verlicht. Denk bijvoorbeeld aan het uitlichten van een schilderij aan de muur. Spots zijn perfect voor accentverlichting. Belangrijk bij deze lichtspots is dat ze een 25° lichtbundel hebben zodat ze gericht licht uitstralen.

block 7.3

algemene/basisverlichting

Algemene verlichting, ook wel basisverlichting genoemd, zorgt ervoor dat een ruimte voldoende wordt verlicht doordat het licht zich gelijkmatig over een ruimte verspreidt. Dit zijn de lampen die je als eerst aandoet als je een ruimte binnenloopt. Voor algemene verlichting worden vaak spots met een lichtbundel vanaf 35° genomen.

block 7.4

bewegingsmelder

Een bewegingsmelder zorgt ervoor dat een lamp aangaat zodra iemand binnen het bereik van de sensor komt. Zo hoeft de lamp niet heel de avond aan te staan, maar maak je wel gebruik van licht op het moment dat je het nodig hebt.

block 7.5

bladveren

Bladveren worden op de inbouwspot gezet en zitten vast aan de zijkant van de spot. Wanneer je de lamp in het plafond plaatst, klemmen de bladveren zich vast aan de binnenkant van het plafond.

block 7.6

CRI

De CRI is een index en zegt iets over hoe kleuren worden weergegeven door een lichtbron. De kleurweergave van het licht van een lichtbron wordt vergeleken met een referentie, zoals het licht van daglicht. De kleurweergave index wordt aangeduid met waardes tussen de 0 en 100 Ra. Waarbij 100 Ra de meest waarheidsgetrouwe kleurweergave heeft.

block 7.7

diffuus licht

Diffuus licht is een egaal licht dat eerst gefilterd wordt door bijvoorbeeld opaal glas, melkglas of een blender. Het resultaat is een egaal en gefilterd licht met een gelijkmatige verdeling. Hierdoor wordt de ruimte overal evenveel belicht.

block 7.8

dimmer

Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning naar je lamp regelt met als resultaat dat de lichtsterkte van je lamp kan variëren. Wanneer je bijvoorbeeld wil werken is meer of helderder licht efficiënter dan wanneer je gedimd licht hebt. Bijvoorbeeld bij een romantisch diner is gedimd licht echt een must!

block 7.12

dim to warm

De nieuwste technologie op het gebied van LED. Als de lichtbron op volledige sterkte brandt heeft hij een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin en naarmate je de verlichting dimt, gaat de kleurtemperatuur ook omlaag naar 2000 Kelvin. De kleur wordt dus warmer als je de verlichting dimt.

block 7.9

direct licht

Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak, zonder enige filter. Direct licht heeft dus een duidelijke bestemming en wordt daarom ook wel gebruikt bij het uitlichten van producten.

block 7.10

driver

Een driver is hetzelfde als een transformator (trafo), maar werkt voor 1 lamp tegelijk in plaats van meerdere lampen gelijktijdig. Wanneer je 230 volt stroom bij je thuis wil omzetten naar een 12 volt inbouwspot heb je een driver nodig. Deze zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet van 230 Volt naar 12 Volt. Een goed voorbeeld van een driver is de adapter van je laptop of de oplader van je telefoon.

block 7.11

energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een lamp is. A is het meest energiezuinige en G het minst energiezuinige.

block 7.13

fase aansnijding

Fase aansnijding zegt iets over de dimtechniek van je dimmer. Dimmers met fase aansnijding hebben de letters RL op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommigen van deze dimmers kunnen ook LED dimmen. Een dimmer met fase afsnijding heeft een dimbereik van 40%. Bij deze manier van dimmen zal de lichtbron nooit helemaal gedimd kunnen worden.

block 7.14

fase afsnijding

Fase afsnijding zegt iets over de dimtechniek van je dimmer. Dimmers met fase aansnijding hebben de letters RC op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen. Met een dimbereik van 100% kun je de lamp zo ver dimmen tot hij helemaal uit is.

block 7.14

fitting

De fitting is de verbinding/aansluiting tussen de lamp en de lichtbron. Het is belangrijk dat je een lichtbron koopt met dezelfde fitting als de armatuur.

block 7.15

functionele verlichting

Functionele verlichting is verlichting met een bepaalde functie. Denk aan licht om te lezen, werkverlichting etc. Functionele verlichting geeft meer en gerichter licht dan algemene verlichting.

block 7.17

gradenbundel

Een gradenbundel oftewel stralingshoek, geeft de hoek aan van de lichtbundel die uit de lichtbron komt. De breedte van een lichtbundel wordt gemeten in graden; 8°- 10°- 24° - 36°- 48° of 60°. Hoe groter de gradenbundel hoe breder de spot zal schijnen.

block 7.18

indirect licht

Bij indirect licht wordt de omgeving gebruikt om de ruimte te verlichten. Een plafond of wand bijvoorbeeld dient dan als reflector die het licht weerkaatst waardoor de ruimte wordt verlicht op een sfeervolle manier.

block 7.19

installatiedraad

Installatiedraad of VD-draad is elektriciteitsdraad die gebruikt wordt om een lamp aan te sluiten. Er zijn vier draden, met elk een andere kleur, namelijk:

geel/groen = aarde draad, aarding -beveiliging – zorgt voor ontlading en afvoer van spanning;

bruin = fase draad – de aanvoerdraad van de stroom;

blauw = nul draad – de afvoerdraad van de stroom;

zwart = schakeldraad – draad waar stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars.

block 7.20

IP waarde

IP staat voor Ingress Protection of International Protection rating. Het geeft aan in welke mate de lamp is beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen vaste stoffen en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht en water.

block 7.21

kelvin

Kelvin is de waarde waarmee de kleurtemperatuur van een lichtbron wordt uitgedrukt. De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Dit heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt, maar of het licht warm of koud oogt. Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.

block 7.22

klemveren

Klemveren aan je inbouwspots zijn net iets steviger dan bladveren. Ze zitten er standaard op en worden gebruikt om spots vast te klemmen in het plafond.

block 7.23

LED

LED verlichting wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt en heeft een aantal voordelen. De lampen verbruiken 80% tot 90% minder energie dan gloeilampen en halogeenlampen. LED verlichting heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Verder worden ze maar een heel klein beetje en zijn meteen op 100% sterkte. LED verlichting is veel milieuvriendelijker dan alle andere soorten verlichting.

block 7.24

lumen

Lumen geeft de lichthoeveelheid aan dat een lamp uitstraalt. Het is de lichtsterkte. Hoe meer lumen, hoe meer licht een lichtbron geeft.

block 7.25

lux

De hoeveelheid lux zegt hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terecht komt. Dus de hoeveelheid licht per vierkante meter. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter (m²).

block 7.26

niet-vervangbare LED

Niet-vervangbare LED betekent dat de verlichting al is geïntegreerd in het armatuur. De lichtmodule zit vast in de lamp.

block 7.27

RGB

Met RGB LED lampen kun je je lamp alle kleuren van de regenboog laten aannemen. Je bedient deze lampjes vaak met een afstandsbediening en daarmee kun je elke kleur die je wil instellen.

block 7.28

schemerschakelaar

Een lamp met licht-donker sensor, of schemerschakelaar zorgt ervoor dat de lamp automatisch aangaat vanaf het moment dat het buiten donker wordt. Met deze sensor hoef je ‘s avonds zelf niet meer aan de verlichting te denken. De lampen blijven heel de nacht branden en gaan automatisch weer uit als het ‘s ochtends licht wordt.

block 7.29

sfeerverlichting

Sfeerverlichting is een aanvulling op de basisverlichting. Dit zijn lampen die je ’s avonds aandoet voor een intieme sfeer in huis. Sfeerverlichting is meestal diffuus en dat betekent dat de lichtval je indirect bereikt.

block 7.30

solar

Solarverlichting is licht dat je verkrijgt door de zon. Praktisch vertaald hebben we het over verlichting op zonne-energie. De verlichting wordt enkel gevoed door de zon, er is dus geen stroom nodig.

block 7.31

spanningsverlies

Wanneer een lamp opeens minder licht geeft spreken we van spanningsverlies. Er ontstaat spanningsverlies als de draad na de trafo (= transformator) tot de lichtbron langer is dan 2 tot 2,5 meter.

transformator

Een transformator is hetzelfde als een driver, maar deze stuurt meerdere lampen gelijktijdig aan en een driver werkt maar voor 1 lamp tegelijk. Wanneer je 230 volt stroom bij je thuis wil omzetten, naar meerdere 12 volt inbouwspots heb je een transformator nodig (trafo). Deze zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet van 230 Volt naar 12 Volt. Een goed ander voorbeeld van een transformator is de adapter van je laptop of de oplader van je telefoon.

block 7.32

tronic dimmer

tronic dimmers zijn elektronische dimmers en hebben vaak de symbolen RC op de dimmer staan. Dit wil zeggen dat deze dimmers geschikt zijn voor 12 volt lampen, dimbare LED lampen en alle 230 volt halogeenlampen.

tijdschakelaar

Wil je dat de lampen niet heel de nacht branden, dan kun je ook een tijdschakelaar tussen je buitenlamp en de stroomvoorziening installeren. Hiermee bepaal je zelf tot wanneer de lamp aanstaat. Zo moet je je lamp zelf niet aan- of uitzetten en staat hij niet onnodig heel de dag of heel de nacht te branden.

block 7.33



voltage/volt

Voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. De stroom die bij je thuis geleverd wordt is standaard 220/230 volt. De meeste lampen werken hier gewoon op. Er zijn echter uitzonderingen zoals heel veel inbouwspotjes. Deze werken op 12 Volt.

voorschakelapparaat

Een voorschakelapparaat (VSA) is een apparaat om TL-, PL-lampen en overige lampen met een gasontlading te bedienen. Een VSA zorgt voor een piekspanning om de lamp op te starten. Tevens zorgt het voorschakelapparaat ervoor dat stroom binnen de norm blijft om de lamp te laten branden.

block 7.34



wattage/watt

Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie dat de lamp verbruikt.