block 1

Snoer en stekker:
do's and don'ts!

 

In dit artikel vind je allerlei informatie over snoer en stekkers. Hopelijk geven we voldoende informatie om jouw huis helemaal te doen stralen! Allereerst is het belangrijk om te weten dat een stekker gebruikt wordt om een lamp, machine of apparaat aan te sluiten op het elektriciteitsnet. In dit geval willen we uitleggen hoe we het best een stekker aansluiten op een lamp. De stekker zorgt voor het contact tussen de lamp en het stopcontact.

Shop nu


Please accept marketing-cookies to watch this video.

Do's and don'ts

We leggen je graag meer uit over geaarde- en niet geaarde stekkers. Het is belangrijk om te weten hoe je deze moet aansluiten op elkaar of hoe je deze moet afbinden, om kortsluiting te voorkomen


Het verschil tussen geaarde en niet-geaarde stekkers

Een belangrijk item bij stekkers is het verschil tussen geaarde en niet-geaarde stekkers. De geaarde stekker is een stekker met drie draden. Deze drie draden hebben verschillende kleuren, om ze goed te kunnen onderscheiden.

Geel/groene draad: dit is de aarde draad. Deze zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Deze draad is vooral nodig in vochtige ruimtes om kortsluiting te voorkomen. Als er door een defect bijvoorbeeld elektrisch contact met de lamp ontstaat, komt deze door de geel-groene draad niet onder spanning te staan maar wordt de spanning meteen afgevoerd naar de aarde.

Bruine draad: dit is de fase draad. Deze zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op (dit is de plus-draad).

Blauwe draad: dit is de nuldraad. Er staat geen spanning op dus dit wordt dan de min-draad genoemd. Deze zorgt voor de afvoer van de stroom.

block 7

Wanneer wil je een snoer en stekker aansluiten op een lamp?

Heeft je lamp geen stekker maar wil je dit toch graag? Dan kan dat heel gemakkelijk. Een losse stekker met of zonder schakelaar sluit je aan op de kroonsteen in de lamp, die je heel makkelijk kan bij bestellen. Door met een vijl een inkeping in het armatuur te maken kun je de snoer strak wegwerken tegen de wand.

block 7

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Hoe monteer ik stekker aan een wandlamp?

Het monteren van een stekker aan een wandlamp is erg eenvoudig. Om je een handje te helpen leggen we aan de hand van een montage video uit hoe je dit het beste kan doen en wat je er voor nodig hebt. Daarmee gaat het jou zeker lukken!