Badkamerverlichting: waar moet je op letten?

De badkamer is een ruimte die we stiekem wat meer aandacht mogen geven. Het is de plek waar je jezelf verzorgt, waar je tot rust komt en kunt ontspannen. Een warme douche, een heerlijk bad.. Dan moet de sfeer ook fijn zijn. Verlichting in de badkamer is ontzettend belangrijk. Enerzijds voor sfeer, maar anderzijds wil je de boel ook goed kunnen zien als je bijvoorbeeld voor de spiegel staat.

In deze blog leggen we je uit wat de aandachtspunten zijn bij badkamerverlichting. Waar moet je op letten en wat betekenen die IP-waarden bij badkamer lampen? 

IP-waarden bij badkamer lampen

Als je een lamp voor de badkamer koopt, is de IP-waarde van de lamp het eerste dat je moet controleren. Dit geeft namelijk aan in hoeverre een lamp waterdicht (en stofdicht) is. De IP-waarde van een lamp bestaat uit IP met daarachter twee cijfers, bijvoorbeeld IP20 of IP44. Hierbij staat het eerste cijfer voor de stofdichtheid en het tweede cijfer voor de waterdichtheid. 

Hoe dichter de lamp bij de waterbron zit, hoe groter de kans op spetters en hoe hoger de IP-waarde dus ook moet zijn. Verlichting direct bij het bad moet minstens een IP64 waarde hebben. Rondom het bad/de douche en de wasbak vraagt om minstens een IP44 waarde en de rest van de badkamer komt weg met een IP21 waarde. Kijk hier voor duidelijke afbeeldingen met extra uitleg over IP-waarden bij badkamerverlichting.

Sfeervolle en functionele verlichting

Een goede badkamer is voorzien van verschillende soorten licht. Zo heb je functioneel licht nodig voor bij de spiegel, maar als je lekker in bad ligt dan is een beetje sfeerlicht een stuk rustgevender. Ons advies? Ga voor dimbare badkamerlampen. Als je wat meer licht nodig hebt, zet je de helderheid van de lamp gewoon wat hoger. Even heerlijk tot jezelf komen in bad? Sfeerlicht it is! Je vindt hier al onze dimbare badkamerlampen

Inbouwspots in de badkamer

Spots zijn een populaire keuze voor in de badkamer. En terecht! Vooral inbouwspots staan erg modern in je badkamer en ze geven een goede lichtverdeling. Je kunt inbouwspots in het plafond van je badkamer installeren, maar je kunt ook spots in de vloer plaatsen. Bijvoorbeeld bij de douche of in-/of onder je badkamermeubel. Let er ook bij de spots op dat de IP-waarde hoog genoeg is voor de locatie van de lamp.

Heb je nog andere vragen over badkamerverlichting? Laat het ons vooral weten, we helpen je graag. Bekijk ook deze blog waarin we je vertellen hoe je een relaxte sfeer in je badkamer creëert! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *