Badkamerverlichting; wat is hip en waar moet je op letten?

De badkamer, voor velen is dit een van de belangrijkste woonruimtes. Dit is namelijk de plek waar je jezelf verzorgt, waar je tot jezelf komt en ontspant, en waar je jezelf voor het eerst en het laatst die dag in de spiegel kijkt. Het is daarom dus ook niet zo raar dat het voor veel mensen belangrijk is dat er dus ook fatsoenlijke badkamerverlichting aanwezig is.  In deze blogpost gaan we wat verder in op de verschillende aandachtspunten en trends wat betreft badkamerverlichting.

IP Waarde

Je hebt het vast al een aantal keer ergens voorbij zien komen maar kans is aanwezig dat je niet precies wist wat ermee werd bedoeld. Als je badkamerlampen wilt installeren is het wel even handig om te weten wat deze IP-waarde exact inhoudt. De IP-waarde van een lamp staat voor de mate waarin de lamp waterdicht en stofdicht is en bestaat uit IP met daarachter twee cijfers (bijv. IP20, IP44, etc.). Hier staat het eerste  cijfer voor de stofdichtheid en het tweede cijfer voor de waterdichtheid. In een badkamer is het dus belangrijk rekening te houden met deze IP-waarden als je op zoek gaat naar badkamerverlichting. Hoe dichter de lamp bij de waterbron zit, hoe groter de kans op spetters en des te hoger de IP-waarde moet zijn. Wellicht kies je voor verlichting in de badkuip of douche, dan is al helemaal een hoge IP-waarde vereist. In het schema hieronder is te zien wat de betekenis is van de verschillende IP- waarden! 

Sfeervol maar functioneel

Een goede badkamer is voorzien van verschillende soorten licht. Zo heb je helder, functioneel licht nodig voor bij de spiegel maar is wat sfeerlicht ook zeer aangenaam als je eens even lekker tot je zelf wil komen in een heet bad. Dit kan worden door dimbare lampen in je badkamer te installeren. Hierdoor kun je dezelfde lampen voor verschillende doeleinden gebruiken en kun je van die lamp boven de spiegel van een functionele lamp ook nog een gezellig sfeerlichtje maken. Je moet daarvoor wel zorgen dat je de juiste dimbare lampen hebt en dit combineert met een externe dimschakelaar!

Inbouwspots 

Een veel voorkomende lampenkeuze voor in de badkamer is uiteraard de inbouwspot, met dit type lampje kun je zorgen voor de beste lichtverdeling in je badkamer. De mogelijkheden met de inbouwspot zijn eindeloos, zo kun je ze simpelweg in het plafond installeren maar je kunt ze bijvoorbeeld ook inbouwen in de vloer van bijvoorbeeld je douche of in- of onder je kastjes voor een sfeervol effect!

Hanglampen in de badkamer

Een niet zo voor de hand liggende keuze in de badkamer wat betreft verlichting is de hanglamp. Hoewel hanglampen vaak niet voorzien zijn van een waterdichte IP waarde, zijn het wel echt de ultieme sfeermakers onder de lampen en kunnen ze ook in de badkamer voor een geweldig lichteffect zorgen. Het is dan wel belangrijk dat je deze lampen op een veilige afstand van waterbronnen installeert en er überhaupt genoeg ruime voor is in je badkamer. Stijlvolle tip; probeer bijvoorbeeld een rustieke kroonluchter in je badkamer, dit zorgt voor een geweldige klassieke sfeer!

We hopen je wat meer wijsheid en inspiratie te hebben hebben kunnen bieden wat betreft de verlichting van je badkamer. Bij lampenlicht weten wij namelijk als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn om de juiste beslissingen te maken. Blijf vooral dicht bij jezelf bij het maken van interieurkeuzes, het blijf namelijk jouw huis en jouw badkamer! Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *