De halogeenlamp dooft uit, de LED lamp gaat aan

Stop verkoop halogeen lampen

Halogeen lampen verbruiken tot tien keer meer stroom dan LED-verlichting, en dat voor dezelfde lichtopbrengst. Het is daarom niet onlogisch dat halogeen binnenkort van de radar verdwijnt… Een markt zonder halogeen, een gemis of juist niet? Wij geven hieronder meer uitleg!

Waarom verdwijnt de halogeen?

De Europese Unie stelt steeds meer strenge eisen aan energiezuinigheid. De aandacht gaat nu uit naar verlichting. Sinds 1 september 2018 is er door de lidstaten van de EU beslist om de productie van halogeen te stoppen. Waarom? Halogeen beschikt over het energielabel D, terwijl LED het A-label bezit… Groot verschil, toch?

Halogeen: betere verwarming dan verlichting

Bij het gebruik van halogeenlampen worden deze heel warm. Traditionele verlichting zet ongeveer 10% van energie om in licht en de rest in warmte. Bij LED is de verhouding juist andersom. Halogeen mag nog worden gebruikt in de industrie of het bedrijfsleven, maar daar verdwijnen ze ook stelselmatig. In verlichtingszaken, en dus ook bij lampenlicht, mag de voorraad van halogeen nog verkocht worden, waarbij men daarna volledig kan overschakelen naar LED.

Halogeen vervangen door LED

De toekomst van LED? Die ziet er rooskleurig uit. Zoals eerder vermeld is het veel energiezuiniger. Het gaat ook langer mee (zo’n 35.000 branduren). Daarbij komt dat het geen tekortkomingen meer heeft qua kleuren van verlichting en de maten van de fittingen. Check zeker eens de RGB lampjes op onze website!

Maar niet alles is rozengeur met LED. Deze heeft echt nog ruimte voor verbetering. LED kan moeilijker gedimt worden dan de traditionele halogeen. LED-dimmers werken pas vanaf een bepaald vermogen. Dat vermogen is moeilijker te bereiken met LED. Akkoord, LED-verlichting is duurder, maar je verdient deze zeker zo snel terug!

Uiteindelijk wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Tussenstand? 1-0 voor LED. Wie nog halogeen in zijn woonkamer heeft: geen probleem. Vervang zo snel mogelijk jouw halogeen lampjes en kies leuke LED-verlichting uit voor in jouw huis! Sfeer? 100% verzekerd!

2 Comments on “De halogeenlamp dooft uit, de LED lamp gaat aan”

 1. Helaas is niet alles zo goed met LED zoals ´men´ons zo graag wil doen geloven. Belicht men een grote kleurenfoto met halogeen of LED dan valt gelijk op dat vooral blauw slecht uit de bus komt met LED. Verder, zo fantastisch is het rendement ook niet van een LED ,
  de beste halen een rendement van 100Lm per watt. 683 Lm komt overeen met 1W, dus het rendement is 100 : 683 x 100 = 14,6 %, van een halogeenlamp 16 lm per watt = 2,3 %
  Bovendien kunnen LED lampen slecht tegen snel en veel schakelen, bij mij zijn in korte tijd al 3 LED´s gesneuveld bij een aanwezigheid sensor.

  1. Beste

   Heel erg bedankt voor deze uitleg! Dan zijn we zelf ook weer wat op de hoogte van de negatieve kanten van LED…
   Toch zou ik graag zeggen dat LED toch écht wel milieuvriendelijk is en een extra toevoeging aan jouw verlichting!

   Nog een sfeervolle dag,
   lampenlicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *