Halogeen vs. LED

De laatste tijd hoor je vanalles over LED. Het zou energiezuiniger zijn, langer meegaan, maar ongezellig wit licht hebben en veel duurder zijn. Dit bracht mij tot de vraag wat is nu echt het verschil tussen Halogeen en LED verlichting. Ik zocht het voor je uit.

Een halogeenlamp is eigenlijk gewoon een oude gloeilamp, maar de halogeenlamp is gevuld met gas van broom of jodium. Dit gas zorgt ervoor dat de gloeidraad heter wordt dan bij een gewone gloeilamp waardoor een groter deel van de energie wordt omgezet in licht en een langere levensduur heeft dan een gewone gloeilamp. Het rendement van een halogeenlamp is daardoor zo’n 15 tot 20% hoger dan het rendement van een gloeilamp.

Een ledlamp heeft geen gloeidraad, maar ‘ licht-emitterende diodes oftewel led. Een led is een elektronische halfgeleidercomponent die licht uitzendt als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen loopt. Het verschil in rendement is enorm. Een ledlamp kan met zo’n 15% van de energie net zoveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp en is ook 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp.

set van 5 halogeenlampen
Set van 5 halogeenlampen

Ten opzichte van de halogeenlamp is led dus veel energiezuiniger maar in aanschaf wint de halogeen lamp fors. Een halogeenlampje koop je al vanaf €0,45 cent en een led lampje vanaf €2.25 een groot verschil dus. Maar de verwachte gemiddelde levensduur is met 15.000 ten opzichte van de 2000 die de halogeenlamp meegaat ook groot. Het is eigenlijk een som van aanschaf + verbruik / branduren. Wanneer je dit uitrekent is er financieel dus geen twijfel over mogelijk. Led lampen besparen je over de lange tijd veel geld uit!

Bij verlichting draait het natuurlijk om meer dan alleen de kosten. Verlichting geeft sfeer aan een huis. Tegenwoordig is led verlichting zo goed ontwikkeld dat deze in verschillende lumen en Kelvin verkrijgbaar is dus voor ieder wat wils. Het is niet meer alleen dat kille, witte licht maar net als halogeenverlichting in warm witte tinten. Ook zijn in led filament lampen de ‘gloeidraden’ van de gloeilamp verwerkt wat een nostalgisch en sfeervol effect geeft.

In mijn ogen is ledverlichting goedkoper, energiezuiniger en net zo sfeervol als halogeenverlichting. Dus als het volgende lampje kapot gaat, vervang het dan niet door halogeen, maar door led!

shop met korting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *