Kleurtemperatuur: het effect van licht op jouw interieur

Kleurtemperatuur - Kelvin

De termen kleur en temperatuur zijn ons bekend. Maar kleurtemperatuur? Wat is dat precies? Wij leggen het hieronder in (geuren) maar vooral kleuren aan jou uit!

K staat voor lichtkleur KelvinKleurtemperatuur - Kelvin

De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K). De kleur varieert van warm kaarslicht tot helder daglicht. Warm kaarslicht is gelijk aan 1800-2400K en helder daglicht (koud licht) is gelijk aan 6500K ongeveer. Met andere woorden: hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer de kleur en dat betekent meer sfeer.

Een leuke tip: met een RGB lichtbron kun je de juiste sfeer in de juiste ruimte bepalen. Deze lichtbronnen gaan van warm wit tot romantisch rood! Wil je je kamer in een bepaalde kleur stoppen? Dat kan! Je kan met een RGB lichtbron ook kiezen voor blauw, groen of geel. Kies helemaal zelf hoe jij je woon- of slaapkamer belicht.

Oneindig veel mogelijkheden met LED

Gedaan met de kille jaren van LED-verlichting! Het heeft tegenwoordig veel voordelen. Er is veel mogelijk qua kleurtemperatuur van LED. Zoek je een alternatief voor de gloeilamp? Dan kan je het best kiezen voor een LED-lamp van ongeveer 2700 K. Dimbare LED-lampen vergelijkbaar met gloeilampen, zijn gelijk aan 2300 K. De kleur van de LED-verlichting varieert dus heel erg.

Het is heel energiezuinig: goed voor het milieu én voor je portemonnee. Een LED lichtbron wordt niet warm, je kan hem dus zo lang laten branden als je zelf wil. Haal dus zonder zorgen sfeer in huis met LED!

Hoe creëer je dan de juiste sfeer?Kleurtemperatuur - Kelvin

Op kantoren en in industriële werkomgevingen maakt men meestal gebruik van “koud licht”. Dat verhoogt de productiviteit van de werknemers en de concentratie. Het licht is dan bijna zo helder als daglicht. De Kelvin-waarde is dan tussen de 6500K en de 4000K. Lampen met een neutrale lichtkleur vallen tussen de 3000 en 4000K. Het is een heldere en levendige kleur, perfect voor in de badkamer!

Ben je “in the mood” voor wat sfeer? Dan kies je het best voor warm-wit licht (2700K of minder). Deze verlichting is het gezelligst, het warmst, het leukst. Lampenlicht is de sfeermaker voor ieder interieur, dat bewijzen we maar weer met deze Pip tafel- en vloerlamp. Super gezellige combinatie voor in de woon- of slaapkamer! Een leuke lichtbron met ongeveer 2700K erbij, en klaar!

Het meest ideale waarvoor je kan kiezen om verschillende lichtkleuren te combineren, is een lamp die dimbaar is in Kelvin. Je kan makkelijk omschakelen van helder licht om te werken, naar gezellig licht om in de avond een bepaalde sfeer te creëren. Benieuwd hoe dat precies gaat? Check dan zeker eens onze Moderno vloerlamp! Bepaal de juiste kleurtemperatuur, maak je werkkamer functioneel, je woon- en slaapkamer knus en je bent helemaal klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *