Verlichting in de Scandinavische stijl

Steeds vaker zijn de Nederlandse woonkamers voorzien van de Scandinavische woonstijl. Dit omdat het lichte kleurgebruik van deze stijl het kleine beetje licht wat er in de donkere dagen doorkomt versterkt en de kamer laat oplichten. Eenvoud, licht kleurgebruik, grafische vormen en functionaliteit. Dit zijn de kenmerken van de Scandinavische woonstijl.

Denk eenvoudig

De kleuren die het meest worden toegepast in deze stijl zijn wit en grijs. Daarnaast worden pasteltinten ook regelmatig in het interieur toegepast. Gebruik bij deze stijl niet te veel kleuren en hou het bij één basiskleur met één of twee accentkleuren. Met maar drie kleuren wordt eenvoud, rust en eenheid gecreëerd.

De juiste materialen

Het gebruik van natuurlijke en warme materialen is typisch voor de Scandinavische woonstijl. Hierbij zijn hout, koper en rotan veel gebruikte materialen. Dit zijn natuurlijke materialen die het interieur puur en warm houden. Belangrijk in deze trend is dat eenvoud de basis is van het interieur.

Op de vloer ligt meestal hout. Dit hout is meestal licht van kleur of wit geschilderd. De lichte vloer wordt vaak gecombineerd met (nep) dierenvacht. Deze combinatie geeft een warm gevoel aan het interieur. Knus!

Naast deze materialen is de woonstijl goed te combineren met het gebruik van groene planten, een (nep) dierenvacht en grafische vormen. Deze grafische vormen kunnen bijvoorbeeld terugkomen op het behang of op de kussens. Gebruik niet te veel accessoires en bundel deze daarom ook samen. Gebruik natuurlijke materialen zodat het niet afleidt.

Verlichting

Ook bij de verlichting geldt: hou het eenvoudig. Om licht en openheid in het interieur te creëren mogen de lampen niet groot en massief zijn. Vaak worden functionele en opvallende lampen gebruikt.  Er kan ook voor worden gekozen om niet één grote lamp boven de eettafel te gebruiken, maar in plaats daarvan een groep van drie of vier dezelfde lampen. De lampen in de Scandinavische woonstijl hebben vaak ranke lijnen en zijn lichtvoetig. Hierdoor komen ook weer de grafische lijnen goed terug in het interieur. Kies bijvoorbeeld voor een robuuste, industriële hanglamp van staal met een zachte, grijze kleur. Ook een hippe hanglamp van enkel een frame, gemaakt van dun metaal draad, zorgt voor licht en openheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *