Weetjes over inbouwspots

Inbouwspots in huis: ze worden vooral gebruikt als algemene verlichting (lees: basisverlichting) in de keuken, de woonkamer of in de slaapkamer. Natuurlijk hebben zij ook nog andere functies. En wat moet dan precies de afstand zijn tussen de spotjes die je monteert? Lees hieronder enkele weetjes over inbouwspots!

Waarom inbouwspots?

Inbouwspots worden gemonteerd in het plafond. Ze zijn te integreren in verschillende interieurs en woonstijlen: je hoeft deze dus (niet altijd) af te stemmen op je woonstijl! Zeker omdat ze vooral bedoeld zijn om basisverlichting te verkrijgen in huis. Het is vooral een “makkelijke” manier om licht te krijgen. Het zijn de spots die je als eerste aandoet wanneer je thuiskomt, maar ze hebben ook een functionele factor omdat ze vaak worden aangestoken wanneer je gaat koken of wil werken. Wanneer je kiest voor inbouwspots in de badkamer: hou dan ook rekening met de IP-waarden: je spot moet dan een minimale IP-waarde hebben van IP21.

Nog een leuke tip: kies altijd voor kantelbare spots. Ze zijn erg populair en dat is ook logisch; het is een flexibele manier op je licht te kantelen naar de gewenste stand.

Afstand tussen je spots

Wanneer je inbouwspots monteert, plaats je er meestal enkelen naast elkaar. Het is soms moeilijk in te schatten hoe ver uit elkaar je ze moet plaatsen om de beste lichthoeveelheid te verkrijgen in je ruimte. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de lichtbundel van de spots. Meestal staat dit er wel bij vermeld. Hoe groter de lichtbundel is, hoe verder je spots zullen schijnen. Even een voorbeeld: wanneer je spot een lichtbundel heeft van 10 graden, belicht hij een oppervlak van 0,5 m². Wanneer hij een lichtbundel heeft van 36 graden belicht hij een oppervlak van 1,5 m². Let op: het hangt natuurlijk ook af van de grootte van je ruimte en wat het doel is van je verlichting.

Het doel? Ja: het is logisch dat je in de keuken of bij je bureau meer licht nodig hebt dan in de woonkamer bij de bank. Je moet zelf bedenken waarvoor je je spots wil gebruiken. Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm.

Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *