Back tot the seventies!

retro woonstijl

De retro woonstijl

Back tot the seventies! De retro stijl is een manier van inrichten die weer helemaal hot is.
Een retro interieur weet simpliciteit met vrolijke kleuren te combineren. Zo is een retro interieur niet te veel poes-pas maar ook niet te kaal: een gulden middenweg. Voor inspiratie wordt er vooral gekeken naar de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. Kenmerkend voor deze tijden zijn wel de kleuren, strepen, cirkels en bloemen die veelvuldig toegepast zijn.

De juiste kleuren

Als we het over kleuren hebben zijn warme kleuren zoals geel, oranje en bruin veelal populair. Deze kleuren geven het interieur een warme en nostalgische uitstraling. Voor de muren wordt er ook vaak gekozen voor een vrolijk wellicht psychedelische motief. Het knallen met kleuren ziet natuurlijk niet iedereen zitten in een tijd waarin we vooral op zoek zijn naar rust. Het is dan ook een stijl die erg druk kan zijn. Niet jouw smaak? Ook pastelkleuren, zoals poeder roze en mintgroen zijn een mooie toevoeging. Ben je bang dat je inrichting te druk wordt? Gebruik dan behang in subtiele kleuren of plaats het behang op een kleine muur, zodat het een mooie blikvanger is, maar niet gaat domineren. Wilt u toch iets moderners dan is het een optie om de wand van beton te laten of om de muur te stuken. Deze muren zijn ook erg geliefd in retro interieurs die een stukje moderniteit koesteren. Het leuke van deze stijl is dat alles kan en alles mag. Als je het maar goed doet. En dat is dan natuurlijk weer de kunst om het zo aan te pakken dat het geen ratjetoe wordt.

retro woonstijl

Welke materialen zijn perfect voor de retro woonstijl?

Retro is een opvallende stijl, waarbij hout ook een grote rol speelt. Met name is teakhout erg populair. Dit hout is een warme tint bruin die de kamer een knusse uitstraling geeft zonder kitscherig te ogen. De teakhouten meubels uit de jaren vijftig hebben vrome en simplistisch vormen en veelal ronde hoeken. Typische meubels met een retro uitstraling zijn de lage fauteuils met leren bekleding, ronde salontafels van teakhout en de populaire Eames stoelen. Slanke poten van de wandmeubels, tafels en stoelen die zo typerend zijn voor de jaren 50 zijn ook weer terug te vinden in het moderne retro interieur. Juist door deze vormgeving lijken meubels minder kolossaal en creëer je een open en transparant interieur. Betekent dit dat je afscheid moet nemen van je complete inrichting? Nee hoor, juist de combinatie van nieuw en oud maakt het interieur speciaal en helemaal van nu. Een retro-interieur krijgt vooral zijn typische sfeer door de meubels die gebruikt zijn. Dat geeft ze juist charme. Een vlekje of een deukje hier of daar mag dan ook.

Hout is ook erg geliefd voor de vloer. Zo past een simpele, houten vloer perfect in een retro interieur. Denk hierbij aan een eikenhouten vloer of een vintage naaldhout vloer. Ook mooie patronen hout passen goed binnen het kader van een retro interieur. Denk hierbij aan een Hongaarse punt-patroon of een visgraat patroon. Ook passen tapijten heel goed in een retro interieur. De keuze hierin is dan ook heel breed. Grote tapijten met een abstracte vormgeving maar ook perzische tapijten met een ornamentele vormgeving zijn zeer geschikt voor een retro interieur.

retro verlichting

De mooiste accessoires voor de retro woonstijl

Een retro interieur is natuurlijk niet af zonder de juiste accessoires. Deze woonstijl is op zichzelf al vrij druk en opvallend. Bouw je huis daarom niet vol met accessoires, maar kies liever voor enkele bijzondere blikvangers. Denk bijvoorbeeld aan een lp-speler of grammofoon op je dressoir, een oude filmposter aan de muur of een vloerlamp met grote lampenkap. Retro lampen zijn er in alle vormen en kleuren. Met name abstracte, ronde of ovale lampen passen enorm goed in een retro interieur. Grote lichtbronnen, industriële lampen en kokerlampen met retro motieven zijn erg geliefd in deze woonstijl en zijn de finishing touch aan jouw unieke retro interieur.

shop met korting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *