functioneel lichtplan binnen

Een functioneel lichtplan voor binnen nodig?

 

Naast sfeer geven, moet verlichting ook vooral functioneel zijn. Als je op de bank zit, wil je een boek kunnen lezen. In de keuken wil je kunnen zien wat je aan het koken bent. In je showroom wil je dat je producten mooi uitgelicht worden en op je kantoor wil je voldoende licht hebben om goed te kunnen werken. Om ervoor te zorgen dat de verlichting in een ruimte aan de functionele vereisten voldoet, is het handig om vóór het aanleggen van de verlichting een functioneel lichtplan te maken. Ook wanneer de huidige verlichting van een ruimte niet voldoet en je deze wilt wijzigen, is het slim om een lichtplan te maken. Wil je de verlichting in je huis, kantoor of voor een andere specifieke ruimte in één keer helemaal perfect hebben? Schakel dan onze lichtadviseurs in voor een functioneel lichtadvies!

 

Zelf een functioneel lichtplan maken

Als je zelf een functioneel lichtplan wilt maken, moet je een aantal stappen doorlopen. Deze stappen bespreken we hieronder.

 

Stap 1. Maak een plattegrond

Teken een plattegrond op schaal van de ruimtes waarvan je een lichtplan wilt maken. Geef duidelijk aan waar de vaste elementen, zoals ramen en deuren zich bevinden. Teken vervolgens de grote meubels in de ruimte.

functioneel lichtplan binnen

Stap 2. Geef aan welke activiteiten plaatsvinden in welk deel van de ruimte

Geef aan welke activiteiten in welk deel van de ruimte plaatsvinden, zodat je aan de hand daarvan kunt bepalen welke soort verlichting er nodig is. Als je bijvoorbeeld op de bank leest en tv kijkt, kunnen voor deze twee activiteiten verschillende soorten verlichting nodig zijn. Ook wanneer je bijvoorbeeld de eettafel niet alleen gebruikt om aan te eten, maar ook om aan te werken. Tijdens het eten is er vaak minder licht nodig dan tijdens het werk.

functioneel lichtplan binnen

Stap 3. Geef op de plattegrond aan waar de verlichting moet komen

Geef precies aan waar de verlichting moet komen en welke soort verlichting dit is. Begin met de basisverlichting van de ruimte. Maak een onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting.

functioneel lichtplan binnen

Stap 4. Geef op de plattegrond aan waar de stopcontacten en schakelaars zitten

Geef op de plattegrond aan waar op dit moment de stopcontacten en de schakelaars in je huis zitten. Zo kun je precies zien of je voldoende hebt of dat er misschien nieuwe schakelaars of stopcontacten bij moeten komen.

functioneel lichtplan binnen

Stap 5. Kies de armaturen uit voor elk lichtpunt

Kies voor de verschillende lichtpunten uit welke soort lampen daar moeten komen te hangen. Teken dit er eventueel ook bij op de plattegrond. Zo weet je precies welke materialen je nodig hebt voor het ophangen van een bepaalde soort lamp op een bepaalde plek.

functioneel lichtplan binnen

Hulp nodig bij je verlichting?

Het kan nog best even puzzelen zijn om uit te zoeken op hoeveel plekken je licht nodig hebt om een ruimte mooi en functioneel te verlichten. Je kunt bij ons altijd terecht voor advies over je verlichting en welke lamp het beste bij jou zou passen. We staan graag voor je klaar! Helaas kunnen wij jou niet adviseren met het opstellen van een lichtplan.

Heb je vragen aan onze klantenservice? Onze contactgegevens vind je hier.