5% extra korting op plafondventilatoren!* >

lampenlicht tuinverlichting aanleggen banner


Waar moet ik op letten bij het aanleggen van tuinverlichting?

Het aanleggen van tuinverlichting is erg divers, maar gelukkig niet moeilijk. Om je een handje te helpen hebben wij een aantal tips en tricks voor je op een rijtje gezet in een video. Wil je alles nog eens rustig nalezen? Dat doe je hieronder stap-voor-stap.


Tuinverlichting aanleggen: tips & tricks

Ga je zelf je tuinverlichting aanleggen, maar weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, want met onze tips lukt het je sowieso!

 

Maak een lichtplan

Je hebt waarschijnlijk al wel een beetje in je hoofd waar je je tuinlampen wilt gaan plaatsen, maar als je het aanleggen van je tuinverlichting goed wil doen, is het belangrijk om een lichtplan uit te tekenen. Denk er goed over na of een bepaalde plek voor een lamp qua licht het juiste effect gaat geven. Teken precies uit op welke plekken de lampen moeten komen en hoe de kabels moeten komen te liggen onder de grond. Bewaar het lichtplan ook altijd na aanleg, zodat je precies weet waar de grondkabels liggen.

Tuinverlichting aanleggen maak een lichtplan

Welke soort tuinverlichting?

Er zijn verschillende soorten tuinverlichting. Traditionele tuinverlichting is tuinverlichting met gloeilampen of spaarlampen. Deze tuinverlichting wordt in de meeste tuinen nog steeds gebruikt. De laatste jaren is LED tuinverlichting ook in opkomst. LED tuinverlichting heeft als voordeel dat het energiezuinig is en dat de lampen een langere levensduur hebben dan traditionele tuinlampen. Hierdoor bespaar je op de langere termijn kosten met LED verlichting. Tenslotte heb je ook nog tuinverlichting op zonne-energie. Het fijne aan tuinverlichting op zonne-energie is dat je geen gedoe hebt met het leggen van kabels. De aansluiting van zonne-energie tuinverlichting is een fluitje van een cent.

Tuinverlichting aanleggen welke soort tuinverlichting

Welk voltage kies je?

De meeste soorten tuinverlichting zijn 12 volt (laagspanning) of 230 volt (netspanning). Bij tuinverlichting van 230 volt is het belangrijk dat je de kabels op minimaal een halve meter diepte legt. Dit is voor de veiligheid, zodat je niet per ongeluk op de kabel kunt stuiten als je bijvoorbeeld in de tuin aan het werken bent. Tuinverlichting van 12 volt hoeft minder diep gelegd te worden, omdat het voltage zo laag is. Hoewel de lichtintensiteit van tuinverlichting van 12 volt minder is dan van 230 volt is het vaak wel voldoende voor tuinverlichting. De meeste mensen gebruiken tuinverlichting toch vooral als sfeerverlichting.

>tuinverlichting aanleggen welk voltage kies je

Waar let je op bij de installatie?

Het aanleggen van 12 volt tuinverlichting is vrij simpel. Je hebt alleen een transformator, kabels en lampen nodig. Met een connector kun je de lampen vrij makkelijk aansluiten op de kabel. De installatie van buitenverlichting op netspanning is een stuk minder simpel. Als je geen verstand van zaken hebt, is het aan te raden om een elektricien in te schakelen. Ook is het aanleggen van 230 volt tuinverlichting niet handig om te doen in een tuin die al helemaal klaar is. Omdat de kabels minstens op 50 cm diepte moeten liggen, haal je flink wat van je tuin overhoop bij het leggen van de kabels.

tuinverlichting aanleggen waar let je op bij de installatie

Heb je vragen aan onze klantenservice? Onze contactgegevens vind je hier.