10% EXTRA korting op alles* >

Hoe leg je tuinverlichting aan?

Door Floris / 19 maart 2024

Een inbouwspot is één van de meest gebruikte inbouwverlichting voor de algemene verlichting van je huis. Je kan er een ruimte volledig mee belichten, maar je kan er ook een leuke sfeer mee creëren. 


Gelukkig hebben we een uitgebreide gids samengesteld met tips en een stappenplan om je te helpen bij het creëren van de perfecte buitenverlichting. Van het maken van een lichtplan tot het kiezen van de juiste soort verlichting en het veilig aanleggen van kabels, we hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Maak een lichtplan



Je hebt waarschijnlijk al wel een beetje in je hoofd waar je je tuinlampen wilt gaan plaatsen. Als je het aanleggen van je buitenverlichting goed wil doen, is het belangrijk om een lichtplan uit te tekenen. Denk er goed over na of een bepaalde plek voor een lamp qua licht het juiste effect gaat geven. Teken precies uit op welke plekken de lampen moeten komen en hoe de kabels moeten komen te liggen onder de grond. Bewaar het lichtplan ook altijd na aanleg, zodat je precies weet waar de grondkabels liggen.

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Welke soort tuinverlichting?



  • Voordat je tuinverlichting aanlegt, is het belangrijk om te letten op de IP-waardes van de verlichting en elektrische componenten. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de verlichting bestand is tegen vocht en stof. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming. Je kunt hier meer over lezen om ervoor te zorgen dat de verlichting geschikt is voor gebruik in vochtige omstandigheden.

Er zijn verschillende soorten tuinverlichting. Traditionele tuinverlichting is tuinverlichting met gloeilampen of spaarlampen. Deze tuinverlichting wordt in de meeste tuinen nog steeds gebruikt. De laatste jaren is LED tuinverlichting ook in opkomst. LED tuinverlichting heeft als voordeel dat het energiezuinig is en dat de lampen een langere levensduur hebben dan traditionele tuinlampen. Hierdoor bespaar je op de langere termijn kosten met LED verlichting.

Daarnaast zijn er nog tuinlampen met zonnepanelen, sensorlampen en oplaadbare buitenlampen. 

  • Tuinverlichting op zonne-energie is een geweldige optie omdat je geen gedoe hebt met het leggen van kabels. De zonnepanelen absorberen overdag zonlicht en zetten dit om in elektriciteit, waardoor de lampen 's nachts kunnen branden zonder dat er externe stroomvoorziening nodig is. Het installeren van zonne-energie tuinverlichting is een fluitje van een cent en biedt een milieuvriendelijke en kosten efficiënte verlichtingsoplossing voor je tuin.
  • Sensorlampen zijn voorzien van bewegingssensoren die de verlichting activeren wanneer beweging wordt gedetecteerd. Dit is handig voor het verlichten van donkere paden of opritten wanneer je thuiskomt of voor extra veiligheid rondom je huis. Daarnaast zijn er lampen met schemersensoren die automatisch inschakelen wanneer het donker wordt en weer uitgaan wanneer het licht wordt. Dit helpt energie te besparen door de verlichting alleen te laten branden wanneer het nodig is.
  • Oplaadbare buitenlampen zijn handig omdat je ze gemakkelijk kunt opladen via USB of een stopcontact, waardoor je flexibel bent in het plaatsen van de lampen zonder afhankelijk te zijn van een constante stroomtoevoer.
  • Slimme buitenverlichting biedt handige controle via smartphone, waardoor je de sfeer in je tuin kan aanpassen. Met functies zoals bewegings- en schemersensoren bespaar je energie en geniet je van extra veiligheid. Met slimme buitenverlichting haal je het beste uit technologie en functionaliteit voor een slimme en stijlvolle tuin.

Welk voltage kies je?



De meeste soorten tuinverlichting zijn 12 volt (laagspanning) of 230 volt (netspanning). Bij tuinverlichting van 230 volt is het belangrijk dat je de kabels op minimaal een halve meter diepte legt. Dit is voor de veiligheid, zodat je niet per ongeluk op de kabel kunt stuiten als je bijvoorbeeld in de tuin aan het werken bent. Tuinverlichting van 12 volt hoeft minder diep gelegd te worden, omdat het voltage zo laag is. Hoewel de lichtintensiteit van tuinverlichting van 12 volt minder is dan van 230 volt is het vaak wel voldoende voor tuinverlichting. De meeste mensen gebruiken tuinverlichting toch vooral als sfeerverlichting.

Stappenplan voor tuinverlichting aanleggen



Gekozen voor tuinverlichting op elektriciteit? We nemen je mee door een stappenplan zodat jij je tuinverlichting moeiteloos kunt aanleggen!

Benodigdheden:



  • Elektriciteitskabels
  • Kabelbescherming
  • Grondboor of schop
  • Kabelverbinders
  • Verbindingsdozen (indien nodig)
  • Elektriciteitsbron (stopcontact, transformator voor solarlampen, etc.).
  • Gereedschap: Schroevendraaier, tang, isolatietape, meetlint, etc.

Stappenplan:



  1. Lichtplan: Als je bovengenoemde stappen hebt afgerond, kun je beginnen met het aanleggen van je buitenverlichting. 
  2. Graaf sleuven voor de kabels: Begin met het uitschakelen van de stroom. Leg de lampen op de plaats waar ze geplaatst zullen worden in de tuin. Meet hoeveel meter kabel je nodig hebt. Gebruik een grondboor of schop om sleuven te graven waarin je de elektriciteitskabels kunt leggen. Zorg ervoor dat de sleuven diep genoeg (minstens 50 cm diep) zijn en dat ze naar de elektriciteitsbron leiden. 
  3. Leg de kabels: Plaats de elektriciteitskabels in de sleuven en gebruik kabelbescherming waar nodig.
  4. Sluit de kabels aan en installeer de verlichting: Sluit de kabels aan op de elektriciteitsbron, zoals een stopcontact of transformator voor solarlampen. Zorg ervoor dat de verbindingen veilig en waterdicht zijn. Sluit de geplaatste lampen aan op de kabels. Hoe installeer je de verlichting?
  5. Strip ongeveer 1-2 centimeter van de buitenste isolatie van de kabel af met behulp van een schaar of tangen voor draadstrippen, zodat de individuele geleiders zichtbaar zijn.
  6. Verbind de draden in de doos, kleur aan kleur.
  7. Doe de kabel in de doos met de bijbehorende wartel en rubberring. Hierdoor blijft de doos waterdicht.
  8. Prik gaatjes onderin de doos met een scherp voorwerp. Als er dan water in de doos komt, kan het er weer uit lopen.
    Volg de instructies van de fabrikant voor installatie.
  9. Test de verlichting: Controleer of de verlichting goed werkt door de stroom in te schakelen. Pas indien nodig de positie van de lampen aan.
  10. Afwerking: Bedek de kabels met grond of leg ze onder de grond. Zorg ervoor dat alles veilig en netjes is afgewerkt.

Volg deze stappen zorgvuldig en je zult genieten van prachtige tuinverlichting die je buitenruimte verfraait en functioneel maakt, zowel overdag als 's avonds.