10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Transformator, trafo en een driver: het verschil

 

 Een veelgestelde vraag: is er een verschil tussen een transformator, een trafo en een driver? Om misverstanden de wereld uit te helpen: nee het is allemaal hetzelfde. Voor het gemak gebruiken wij het woord trafo. Een trafo zorgt er voor dat er een laagspanningscircuit ontstaat. Dit wil zeggen dat een trafo er voor zorgt dat 230 Volt wordt omgezet naar 12 Volt.

Shop nu

Wanneer gebruik je een trafo?

Je gebruikt een trafo wanneer je een hoge wisselspanning wil omzetten. Bijvoorbeeld 230 volt stroom bij je thuis omzetten in een lage wisselspanning naar een 12 volt inbouwspot. Deze zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet van 230 Volt naar 12 Volt zodat de lichtbron niet te veel stroom krijgt. Als je geen trafo gebruikt, dan zal er kortsluiting ontstaan door de te hoge elektrische spanning. Een goed ander voorbeeld van een transformator is de adapter van je laptop of de oplader van je telefoon.


Je hebt AC (wisselspanning) en DC (gelijkspanning) trafo’s. Dit staat op de trafo aangegeven. Voor halogeen spotjes op 12 Volt kan je het beste een AC transformator gebruiken en voor 12 Volt LED spotjes een DC transformator. Deze LED DC transformator wordt meestal driver genoemd.

block 7

Spanningsverlies

Wanneer een lamp opeens minder licht geeft, spreken we van spanningsverlies. De dikte van de installatiekabel is bij spanningsverlies belangrijk. Hoe dunner de installatiekabel, hoe warmer hij wordt en hoe meer energie hij verliest. Dit vergroot de kans op spanningsverlies.


Kies dus voor een dikkere installatiekabel, of probeer hem zo kort mogelijk te houden. Want hoe dunner je installatiekabel, hoe korter de afstand tussen de kabel van de trafo tot de lichtbron mag zijn.

block 7