1-fase of 3-fase: Wat houdt het in en wat heb ik nodig?
Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om te weten welke fase van het elektriciteitsnetwerk het meest geschikt is om de panelen op aan te sluiten. In dit artikel leggen we uit welke fase het beste past bij jouw huishouden. We leggen uit hoe je de stroomtoevoer van de zonnepanelen naar de meterkast kunt regelen met behulp van een relay en welke soorten relays we bij lampenlicht aanbieden. Ten slotte geven we advies over het kiezen van de juiste aansluiting en hoe je overbelasting van de meterkast kunt voorkomen.
Let op: Lampenlicht is niet verantwoordelijk voor foutieve installatie of verkeerd gebruik van de zonnepanelen, omvormers en accessoires. Raadpleeg daarom altijd een erkend installateur of leverancier van zonnepanelen als je twijfelt over de installatie of onderhoud van jouw zonnepanelen.
Fase 1 wordt vaak gebruikt voor huishoudelijke apparaten en verlichting. Als de zonnepanelen op een fase 1 netwerk worden aangesloten, wordt de opgewekte energie direct in huis gebruikt. Als er op dat moment meer energie wordt opgewekt dan er verbruikt wordt, gaat de overtollige energie terug het elektriciteitsnetwerk in.
Fase 3 wordt vaak gebruikt voor krachtstroomapparatuur, zoals airconditioning, laadpalen voor elektrische auto's en grote machines. Als de zonnepanelen op fase 3 worden aangesloten, wordt de opgewekte energie voornamelijk teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk, omdat de meeste huishoudens geen grote krachtstroomapparatuur hebben die op fase 3 is aangesloten.
Let op! Vanaf ca 5500 Wp (16 zonnepanelen of meer) heb je altijd een 3-fase omvormer nodig, omdat het aantal wattage anders te hoog wordt voor 1-fase.
Het is belangrijk om bij de aansluiting van zonnepanelen op het elektriciteitsnetwerk rekening te houden met de capaciteit van de meterkast. Als er te veel stroom door de meterkast moet lopen, kan dit leiden tot overbelasting en kortsluiting. Het is daarom verstandig om een erkend installateur of professional te raadplegen voordat je de zonnepanelen gaat leggen.
Wat doet een relay?
Een relay is een schakelaar die gebruikt kan worden om de stroomtoevoer van de zonnepanelen naar de meterkast te regelen. Bij een overschot aan opgewekte energie kan de relay de stroomtoevoer naar de meterkast uitschakelen, zodat er geen overbelasting ontstaat. Wanneer er weer behoefte is aan energie, bijvoorbeeld omdat er minder zonlicht is, kan de relay de stroomtoevoer weer inschakelen. Bij lampenlicht bieden we relays aan voor zowel monofase als driefase netwerken.
De Enphase IQ-Relay driefase en Enphase IQ-Relay monofase zijn beide ontworpen om de stroomtoevoer van zonnepanelen naar de meterkast te regelen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de IQ-Relay driefase geschikt is voor een aansluiting op een driefasen-netwerk, terwijl de IQ-Relay monofase geschikt is voor een aansluiting op een enkelfasig netwerk. Het is belangrijk om te weten dat het kiezen van de juiste relay afhankelijk is van de aansluiting van het elektriciteitsnetwerk en het vermogen van jouw zonnepanelen.
Normaal gesproken wordt aangeraden om bij een installatie van meer dan ~16 zonnepanelen* te kiezen voor een aansluiting op een driefasen-netwerk. Dit komt omdat de meeste huishoudens met een aansluiting op een enkelfasig netwerk een maximale capaciteit hebben van ongeveer 5500 Watt. Als het vermogen van de zonnepanelen hoger is dan dit, kan er overbelasting ontstaan in de meterkast.
Let op: Het is belangrijk om te weten deze cijfers slechts een richtlijn zijn. Het vermogen van de zonnepanelen, het stroomverbruik van het huishouden en de capaciteit van de meterkast moeten allemaal in overweging worden genomen bij het kiezen van de juiste aansluiting. Het is daarom verstandig om bij de installatie van zonnepanelen advies in te winnen bij een erkend installateur of leverancier van zonnepanelen.
*Lampenlicht is niet verantwoordelijk voor foutieve installatie of verkeerd gebruik van de zonnepanelen, omvormers en accessoires.