10% extra korting op binnenverlichting* >

Welke omvormer heb ik nodig?

Plaats de zonnepanelen aan de kant van het dak waar je het meeste zonlicht hebt. Zo maak je optimaal gebruik van de zonnecellen. Helaas heeft niet ieder huis de luxe om het dak volledig én de gehele dag in de zon te hebben. Dit kan effect hebben op het opwekken van jouw electriciteit. Er bestaan 3 verschillende omvormers voor zonnepanelen. Wordt het een micro-, string- of power optimizer omvormer voor jou?

Micro omvormer

Wij raden je aan om te werken met micro omvormers wanneer jouw dak gedeeltelijk in de schaduw valt. Micro omvomers zijn kleine kastjes die je achter het zonnepaneel installeert. De micro omvormers zorgen ervoor dat de opgewekte gelijkstroom (DC stroom), omgezet wordt naar wisselstroom (AC stroom). Deze elektriciteit loopt via kabels vanaf het dak naar je meterkast. Elk paneel heeft dus zijn eigen omvormer, waardoor je optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen. Valt er geen zonlicht op het eerste paneel maar wel op de tweede? Dan wek je nog steeds elektriciteit op met de rest van de panelen die niet in de schaduw liggen. Met een micro omvormer heb je dus geen centrale omvormer meer nodig.

String omvormer

Bij string omvormers worden de zonnepanelen in serie aangesloten. Het is mogelijk om met string omvormers bijvoorbeeld twee series van 6 aan te sluiten (in totaal 12 zonnepanelen). De reeks zonnepanelen in die serie zetten de door zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom. Zonnepanelen met een stringomvormer produceren alleen zoveel stroom als de minst productieve zonnepaneel. Wanneer er dus één paneel voor de helft in de schaduw ligt, en daardoor maar voor 50% werkt, werken de rest van de in serie geschakelde panelen dus ook maar voor 50%. Zelfs als deze volledig in de zon liggen.

Power Optimizer

Deze omvormer is eigenlijk de middenweg tussen de micro omvormer en de string omvormer. Net als bij micro omvormers zitten Power Optimizers aan de achterkant van het zonnepaneel. Deze zorgt ervoor dat de geproduceerde DC stroom geoptimaliseerd wordt en dat deze vervolgens omgezet wordt door een aparte centrale omvormer. De capaciteit van de centrale omvormer wordt berekend op het totale vermogen van de zonnepanelen. Wil je op een later moment jouw zonnepark uitbreiden of een aantal panelen verwijderen? Dan zul je de centrale omvormer ook moeten vervangen, berekend op het nieuwe vermogen van de totale zonnepanelen. Net als bij micro omvormers wordt er nog steeds stroom opgewekt door de rest van de zonnepanelen wanneer er één paneel in de schaduw ligt.

Advies van onze experts

Wij raden je aan om gebruik te maken van micro omvormers. Daarmee haal je het meeste uit je zonnepanelen, doordat de panelen ook stroom op wekken wanneer een deel van de panelen in de schaduw ligt. Daarnaast zijn micro omvormers veiliger. Omdat elke micro omvormer alleen werkt met de stroom van één paneel, is de stroom die door de draden loopt lager dan wanneer meerdere panelen op één omvormer zijn aangesloten. Dit vermindert het risico op brand en elektrocutie. Ook heb je geen gedoe wanneer je zonnepanelen wil laten verwijderen of toevoegen aan jouw dak. Bij lampenlicht willen we alleen de beste kwaliteit leveren, daarom verkopen wij enkel micro omvormers.

Bekijk hier alles wat je nodig hebt om zonnepanelen te installeren.

Lees hier alles wat je wil weten over zonnepanelen