Oranje boven: 27 euro Koningsdag korting! >
block 1

Badkamerverlichting:
hoe pak je dit aan?

 

 De keuze voor badkamer verlichting is erg breed! Het is een combinatie van persoonlijke smaak, budget én veiligheid. De badkamer is een ruimte waar we in de ochtend en in de avond toch even vertoeven; zowel om ons klaar te maken maar ook om rustig te ontspannen. Hoe kun je de keuze voor verlichting het beste aanpakken? Lees onze tips!

Shop nu

Lichtplan voor in de badkamer

De eerste stap bij het uitzoeken van verlichting voor de badkamer is het maken van een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en hierop duid je aan waar je je verlichting wil aanbrengen. Hierin bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt.

Om jou een duidelijker beeld te geven over de verschillende soorten badkamerverlichting delen we het lichtplan op in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting

block 7

block 6

Basisverlichting

De basisverlichting van de badkamer is erg belangrijk, omdat je hiermee de volledige badkamer verlicht. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en wordt vaak als eerst ingeschakeld wanneer je de ruimte binnenloopt. Deze basisverlichting wordt meestal aan het plafond bevestigd met bijvoorbeeld een plafondlamp of spotjes. Het is algemene verlichting die de ruimte goed verlicht.

block 8.1 block 8.2

Functionele verlichting

Functionele verlichting is verlichting dat gericht licht uitstraalt. Deze verlichting plaats je op plekken waar extra licht nodig is zoals bijvoorbeeld bij de spiegel of in de douche. Functionele verlichting zorgt voor extra goed zicht en dat is makkelijk tijdens het opmaken of scheren. Spots en wandlampen zijn perfect voor functionele verlichting in de badkamer.

Sfeerverlichting

Ook sfeer is belangrijk in de badkamer om tot rust te komen en te ontspannen. Indirect licht is bij sfeerverlichting het fijnst. Denk aan een LED-strip onder het bad of aan de wand. Ook zijn dimbare LED spots een goede optie om je badkamer in een aangename sfeer te brengen.

block 7.1
block 6 block 6.1

Spiegelverlichting

De spiegel is een cruciaal item in de badkamer. Je verlicht een spiegel het mooist wanneer er links, rechts en boven de spiegel licht geplaatst is. Daarnaast is een wandlamp ook heel praktisch naast de spiegel. Deze zorgt ervoor dat je niet in je eigen schaduw staat. Je kan ook kiezen voor spots boven de spiegel. Tip: kies voor kantelbare spots zodat je zelf kan kiezen naar waar je het licht wil richten. Richt spots nooit op de spiegel, dat geeft vervelende reflecties. Warm wit licht is het fijnste voor jouw spiegelbeeld!




Hoeveel lampen in de badkamer

Het aantal lampen die je nodig hebt in je badkamer is afhankelijk van een aantal zaken:

Wat is de oppervlakte van de ruimte? Hoe groter de ruimte hoe meer licht je nodig hebt om je badkamer goed te verlichten.

Hoe hoog is het plafond in de ruimte? Hoe hoger de badkamer, hoe meer licht je nodig hebt om deze goed te verlichten.

Is het een lichte of een donkere ruimte? Wat we hier precies mee bedoelen: heb je donkere muren of juist lichte? Dat bepaalt voor een heel groot deel hoeveel verlichting je nodig hebt.

Heb je de keuze voor inbouwverlichting of enkel opbouwverlichting? Inbouwverlichting is het gemakkelijkste bij verlaagde plafonds zoals bijvoorbeeld een gipsplaat plafond. Hierbij moet je wel rekening houden met de inbouwdiepte van de verlichting.

De Europese unie adviseert 200 - 400 lux in de badkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

Is je badkamer bijvoorbeeld 10m² dan heb je 200x10 = 2000 lumen nodig om je badkamer goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.

Het ligt aan het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt. Kies je voor een plafondlamp dan heb je minder lampen nodig om de gehele ruimte voldoende te verlichten, omdat deze meer algemeen licht geeft. Kies je voor spots dan heb je meerdere lampen nodig, omdat deze gebundeld licht geven. Het is dus erg afhankelijk van jouw ruimte hoeveel lampen je nodig hebt om je badkamer perfect te verlichten.



De minimale IP-waarde voor in de badkamer

In een vochtige ruimte zoals de badkamer plaats je het beste lampen die corrosiebestendig zijn. Binnen een zone van 60 cm rond alle zijden van een bad of douche, kan je 12V-verlichting installeren. Uiteraard mag de transformator niet binnen die zone geplaatst worden. Verder kan je de badkamer indelen in verschillende zones met verschillende beveiligingsklassen (IP-waarden). Deze zones kan je zien op de afbeelding. Op onze website kan je makkelijk filteren op IP-waardes om je verlichting uit te kiezen. Even een korte uitleg:

Zone 1

Zone 1 is de zone bij het bad of de douche tot 225 cm boven de bodem van het bad of de douche. Op deze plaatsen is dus erg veel vocht en water en logischerwijs hebben lampen dan ook een hogere bescherming nodig. Deze hoge bescherming is een IP-waarde van minimaal IP65. De verlichting moet in deze zone werken op 12 Volt.

block 4

Zone 2 en 3

Zone 2 is de zone direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rond het bad. Voor deze zone geldt minimaal IP44.

Zone 3 zijn de overige delen in de badkamer. In deze zone is geen directe aanraking met water, maar er ontstaat wel condensvorming. Verlichting in deze zone moet dus minimaal IP21 hebben.



Kelvin

Een hele klus om te klaren, die badkamer verlichten! Gezellig sfeervol of functioneel: de badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Goede verlichting is dus een echte must-have. In het algemeen kan je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur (dus Kelvin) van ongeveer 2700 Kelvin.



block 8.1 block 8.2

LED als badkamerverlichting

LED-verlichting is tegenwoordig erg populair in de badkamer. LED is natuurlijk erg duurzaam en daarom een energiezuinige oplossing. Het gaat ook lang mee. LED heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Je hoeft het dus niet snel te vervangen. Meestal is LED ook klein van formaat, wat natuurlijk zeer aangenaam is in de badkamer.

Daarnaast werd LED verlichting vroeger als ongezellig gezien, omdat het alleen verkrijgbaar was in de kleur helder wit. Tegenwoordig is LED in alle kleurtemperaturen (kelvin) en licht sterktes (lumen) verkrijgbaar. Perfect om jouw ideale sfeer te creëren. Nog een voordeel van LED-licht is dat het meestal dimbaar is: heel fijn in jouw badkamer!

Met deze tips kan jij de perfecte verlichting bepalen voor jouw badkamer

emico-featured

Populaire badkamerlampen