Alles over energiezuinige lampen en de duurzaamheid van LED verlichting

Door Teun / 7 februari 2024

LED-verlichting is de weg vooruit als je wilt besparen. Deze gids maakt het makkelijk: we vertellen waarom LED's zuiniger zijn dan oude lampen en hoe ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Dit is goed nieuws voor zowel je portemonnee als de planeet.


Met tips over het kiezen van de zuinigste LED-lamp door te kijken naar energielabels en lumen, laten we je zien hoe je het meeste bespaart. LED's gaan lang mee, wat betekent minder afval en een kleinere ecologische voetafdruk. Ook voor bedrijven zijn er financiële voordelen, zoals subsidies voor energiezuinige verlichting. Kortom, deze gids bewijst dat overstappen op LED een slimme zet is voor iedereen die energie en geld wil besparen.

Energiezuinige LED lampenOm meteen antwoord te geven op de vraag: ja, LED-lampen zijn  de meest energiezuinige lampen die er zijn. Over het algemeen zijn ze zelfs zuiniger dan TL-lampen. Het stroomverbruik is 80% tot 90% minder dan een gloeilamp en een LED-lamp gaat veel langer mee. Maar, welke LED-lamp is het zuinigst?

Het bepalen van de meeste zuinige lamp kan afhangen van verschillende factoren, waaronder het specifieke model, merk en toepassing. Aan de hand van het energielabel op de verpakking kun je snel zien hoe energie-efficiënt de lamp is. Labels met een A zijn het zuinigst, labels met een G zijn het minst zuinig. 

Naast het energielabel, kun je naar een aantal andere factoren kijken om te bepalen of de lamp zuinig is. Zo kan het aantal lumen bijvoorbeeld ook een indicatie geven over het stroomverbruik; een lamp met een hogere lumen output kan meer helderheid bieden bij een lager energieverbruik. Daarnaast geeft het wattage ook een indicatie;  in het geval van LED-lampen is een lagere wattage vaak efficiënter. 

Hoeveel energie bespaar je met LED verlichting?Hoeveel energie je bespaart met LED-verlichting varieert afhankelijk van verschillende factoren, onder andere: type LED-lamp, het verbruikte vermogen, het aantal gebruikte lampen en de dagelijkse gebruiksduur. Om toch wat inzicht te geven: het vermogen van een LED-lamp is ongeveer 6W. Dit komt neer op een verbuik van slechts 0,006 kWh per uur. Je kunt onze rekentool gebruiken om een indicatie te krijgen van wat je bespaart door gloeilampen te vervangen voor LED-verlichting.

 

Maar, wat kost een LED-lamp dan? Over het algemeen zijn LED-lampen wel wat duurder dan gemiddeld. Maar, als je het stroomverbruik en de levensduur meetelt van een LED lamp, ben je in de meeste gevallen een stuk goedkoper uit. Een LED-lamp lichtbron kost gemiddeld €5,80 per lamp.

Om inzicht te geven in hoeveel je kan besparen, wordt beschreven hoeveel je kan besparen wanneer je alle verlichting in je woonkamer verandert in LED verlichting. De berekening is gebaseerd op de volgende lampen in een woonkamer met het energielabel erachter: 

1 plafondlamp (A)
2 wandlampen (E)
1 tafellamp (C)
1 uplighter (D)
Verlichting in een kast/tv-meubel (F) (met LED strips, dit is meestal al energiezuinig en alleen mogelijk met compacte LED-technieken)

  Gloeilampen LED
Stroomverbruik per dag 2,7 kWh 0,42 kWh
Stroomverbruik per jaar 985,5 kWh 152,3 kWh
Kosten per dag* €0,07 €0,01
Kosten per jaar* €571,59 €88,91

*Berekend op basis van de gemiddelde kWh prijs van €0,58 (per augustus 2022 in Nederland) en een gemiddelde gebruiksduur van 6 uur per dag. 

Weten hoeveel LED verlichting voor jou kan besparen? Doe hier de berekening

Welke energielabels zijn er voor LED lampen?Een energielabel laat zien hoe zuinig een lamp is. Lampen met energielabel A is de zuinigste verlichting en met energielabel G het minst zuinig. Met het energielabel kun je meteen zien hoe zuinig een bepaald type lamp is. 

Sinds 1 september 2021 is de schaalverdeling van de energielabels veranderd. Over de jaren zijn er steeds zuinigere apparaten ontwikkeld waardoor deze apparaten met A+, A++ of A+++ werden gelabeld. Dit zorgde voor veel onduidelijkheid en verwarring bij mensen. Daarom zijn de labels opnieuw ingeschaald van G tot A. Hierdoor zijn de lampen opnieuw ingeschaald waardoor ze nu een lagere classificatie krijgen.

Schrik dus niet als een LED-lamp een lager energielabel heeft, de LED-lamp is nog steeds zuiniger dan een traditionele gloeilamp. De meest verkochte LED-lampen hebben het nieuwe energielabel B, C of D. Dit komt overeen met A+ of A++ van het oude energielabel. 

Hoe lang gaat een LED lamp mee? Naast dat een LED-lamp enorm energiezuinig is, is hij ook op andere manier milieuvriendelijk. LED-lampen hebben een langere levensduur dan traditionele lampen. De minimale levensduur van LED-verlichting is ongeveer 20.000 branduren, de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren. De levensduur van LED-verlichting wordt beïnvloed door het aantal branduren per jaar. Een LED lamp gaat daardoor erg lang mee.

Als we aannemen dat je de lamp 250 dagen per jaar gedurende 10 uur per dag gebruikt, kun je verwachten dat je LED-lamp gemiddeld ongeveer 14 tot 15 jaar meegaat. Dit betekent dat de lamp minder vaak vervangen hoeft te worden en er dus minder afval wordt geproduceerd.

Daarnaast bevat LED-verlichting, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gloeilampen, minder schadelijke en giftige stoffen. Zo bevatten LED-lampen bijvoorbeeld geen kwik en minder lood. Dit is een stof die in andere lichtbronnen wordt gebruikt en ook zeer schadelijk is voor het milieu. Doordat een LED-lamp minder gevaarlijke stoffen bevat, zijn ze ook volledig recyclebaar. Hierdoor word je ecologische voetafdruk ook verminderd.

Zijn er subsidies of belastingvoordelen voor het gebruik van energiezuinige verlichting?In Nederland zijn er verschillende regelingen en subsidies beschikbaar voor het gebruik van energiezuinige verlichting, voornamelijk gericht op bedrijven en instellingen. Hoewel de EIA in 2023 niet langer beschikbaar is voor LED-verlichting vanwege de kortere terugverdientijd en de gangbaarheid van deze technologie, is de focus nu gelegd op de kleinschaligheidsaftrek (KIA).

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een subsidie die gericht is op het ondersteunen van investeringen in algemene bedrijfsmiddelen, waaronder LED-verlichting. Om in aanmerking te komen voor de KIA-subsidie, dient elke individuele investering minimaal €450 te bedragen, en de totale investeringen moeten ten minste €2401 bedragen.

Naast de KIA-subsidie is er ook de BMKB-Groenregeling.  Deze regeling is er om bedrijven te ondersteunen die willen overstappen naar LED-lampen en hun bedrijfspanden energiezuiniger willen maken. In andere woorden betekent dit dat de BMKB-Groenregeling je financieel kan helpen bij het kopen van LED-verlichting en het verbeteren van je bedrijfspanden, zodat ze minder energie verbruiken. Het fijne is dat je niet alleen goed doet voor het milieu, maar ook nog eens geld kunt besparen. Dus, als je bedrijf duurzamer wil worden zonder dat het je veel kost, is dit een slimme zet.