Vakantiegeld deals: Minimaal 25% korting op alles* >

Alles over lichtbronnen

Door Lisa / 15 april 2024

Van het creëren van de juiste sfeer in onze woonruimtes tot het bieden van essentiële verlichting op werkplekken - lichtbronnen zijn onmisbaar. Lees verder om alles te weten te komen over lichtbronnen!


Een lichtbron is een essentieel onderdeel in een verlichtingssysteem dat licht produceert. Deze bronnen kunnen variëren van traditionele gloeilampen tot LED lichtbronnen.

Het verschil tussen een lichtbron en een lampIn tegenstelling tot lichtbronnen, die het daadwerkelijke licht produceren, dienen armaturen als de behuizing van een lichtbron. Armaturen kunnen allerlei vormen aannemen, van eenvoudige lampenkappen tot abstracte armaturen. Maar ze doen meer dan alleen functioneel zijn. Deze armaturen zijn ook ontworpen om er mooi uit te zien. Ze kunnen het licht op een bepaalde manier verspreiden om de juiste sfeer te creëren of om een ruimte esthetisch te verbeteren. 

Kortom, lichtbronnen verzorgen het licht en de lamp (armatuur) bepaalt hoe het licht wordt gepresenteerd. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van lichtbronnen?Bij aanschaffen van lichtbronnen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. We sommen ze voor je op zodat je de perfecte lichtbron kunt aanschaffen: 

  • Lumen: Controleer de lichtopbrengst van de lichtbron, dit wordt uitgedrukt in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht zal zijn.
  • Kelvin: De kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin, bepaalt de warmte of koelte van het licht. Lagere kelvin waarden geven warmer licht (geelachtig), terwijl hogere kelvin waarden koeler licht (blauwachtig) aangeven. Kies een kleurtemperatuur die past bij de sfeer die je wilt creëren in de ruimte.
  • Energie-efficiëntie: Controleer het energielabel om te zien hoeveel energie de lichtbron verbruikt. LED-lampen zijn bijvoorbeeld energiezuiniger dan traditionele gloeilampen.
  • Levensduur: Kijk naar de geschatte levensduur van de lichtbron. LED-lampen hebben over het algemeen een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen. Je hoeft LED-lampen dus minder vaak lampen te vervangen waardoor je kosten bespaart op lange termijn.
  • Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de lichtbron compatibel is met de armatuur waarin je deze wilt gebruiken. Controleer of de fitting en het vermogen overeenkomen.

Hoe vergelijk ik de wattage van oude lichtbronnen?Om het wattage vermogen van verschillende lichtbronnen te vergelijken, kunnen we een tabel opstellen. Hieronder hebben we een algemene tabel weergegeven die het wattage vermogen van verschillende typen lichtbronnen vergelijkt. In deze tabel zie je het vermogen in watt van gloeilampen, LED-lampen en spaarlampen voor verschillende wattages van gloeilampen.

Gloeilamp (Watt)

LED-lamp (Watt)

Spaarlamp (Watt)

15 W 3-5 W 5-8 W
25 W 4-9 W 6-11 W
40 W 6-12 W 9-14 W
60 W 10-15 W 13-18 W
75 W 11-15 W 18-20 W
100 W 14-20 W 23-30 W 

Hoe kan ik een lichtbron vervangen?Het wisselen van een lichtbron is een eenvoudige klus. Het overstappen van een lichtbron is op zichzelf simpel: je draait de oude lamp uit de fitting en plaatst de nieuwe lichtbron. Het is echter belangrijk om vooraf te controleren of de nieuwe lamp geschikt is voor jouw armatuur. Enkele essentiële specificaties hiervoor vind je altijd op de verpakking van de nieuwe lamp. 

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat niet alle moderne lichtbronnen compatibel zijn, als je nog gebruikmaakt van oudere dimmer. Moderne LED-lampen bijvoorbeeld kunnen problemen veroorzaken wanneer ze worden gebruikt met oudere dimmers, wat kan resulteren in flikkeren of zoemen. Daarom is het cruciaal om vooraf te controleren of de nieuwe lamp geschikt is voor jouw armatuur en eventuele bijbehorende dimmers.  

Hoe moet ik de lichtbronnen afvoeren?Je kunt energiezuinige lampen, zoals LED-lampen, spaarlampen en TL-lampen, apart inleveren bij inzamelbakken in verschillende winkels. Op deze manier zorg je ervoor dat het kleine beetje kwik in spaar- en TL-lampen op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. Ook LED-lampen horen thuis in inzamelbakken voor kleine elektrische apparaten, omdat ze waardevolle materialen bevatten. Wees voorzichtig met spaarlampen en TL-buizen om breuken te voorkomen. Oude gloei- en halogeenlampen kunnen veilig in de vuilnisbak worden gedaan.