Hoe monteer je opbouwspots?

Door Floris / 18 maart 2024

Een inbouwspot is één van de meest gebruikte inbouwverlichting voor de algemene verlichting van je huis. Je kan er een ruimte volledig mee belichten, maar je kan er ook een leuke sfeer mee creëren. 


Leer welk gereedschap je nodig hebt en volg de eenvoudige stappen om je opbouwspot correct te installeren. Let op, vanwege de vaak dieper liggende schroefgaten bij opbouwspots, kan het nodig zijn om een langer opzetstukje voor de schroefmachine te gebruiken.

BenodigdhedenOm deze klus makkelijk te klaren heb je dit gereedschap nodig. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het basisgereedschap raden we je aan eens te kijken naar onze handige starterskit:

  • Een spanningszoeker
  • Een striptang
  • Een schroevendraaier
  • Een schroefmachine (mogelijk met een langer opzetstukje)
  • Eventueel een klopboormachine
Please accept marketing-cookies to watch this video.

StappenplanOver het algemeen volgen de meeste lampen hetzelfde stappenplan. Let op, er kunnen altijd uitzonderingen zijn. Bekijk onderaan deze pagina de geschikte instructies voor jouw specifieke lamp.

1. Schakel de stroom uit 
Begin met het uitschakelen van de stroom van de groep waarop je de opbouwspot wilt gaan aansluiten. Check of er echt geen stroom meer op de draden staat met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker niet brandt, staat er geen stroom meer op de draden.

2. Bevestig de bevestigingsbeugel

Schroef de bevestigingsbeugel van het armatuur en schroef deze tegen het plafond met de schroefpluggen. Afhankelijk van de centraaldozen bij jouw thuis, moet je de bevestigingsbeugel vastschroeven aan de centraaldoos ofwel de bevestigingsbeugel aan het plafond bevestigen. In oudere huizen is dat laatste vaak het geval. Je moet dan eerst gaten in het plafond boren om de bevestigingsbeugel te bevestigen.

3. Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje 

Je gaat eerst de elektriciteitsdraden strippen. Dat betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de zwarte en de blauwe draad kaal. Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. Twee daarvan zijn voor de zwarte en blauwe draad. Het maakt niet uit welke waar komt. In de meeste gevallen is er in het midden nog een opening voor de aardedraad (de geelgroene draad). Steek de draden in de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier.

4. Bevestig het armatuur 

Bevestig de opbouwspot aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.

5. Doe het lampje in de opbouwspot

Draai het lampje van de opbouwspot in de fitting. Vaak is er geen lampje meegeleverd met de opbouwspot. Op de doos van de lamp kun je vinden wat voor lichtbron je nodig hebt. Op onze website kun je de juiste lichtbron vinden en aanschaffen. Zet, als je de lichtbron hebt vastgedraaid, de stroom weer op de groep en controleer of je lamp het doet. Voilà, je hebt zelf je opbouwspot gemonteerd!