Alles over LED Verlichting: Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Door Teun / 5 februari 2024

Stap binnen in de wereld van LED-verlichting, waar innovatie en efficiëntie hand in hand gaan! In dit informatieve overzicht ontdek je de basis van LED-verlichting. We verkennen niet alleen wat LED is, maar bieden ook inzicht in het herkennen van LED. 


Ik neem je ook mee in de voor- en nadelen van LED-verlichting. Ontdek tenslotte hoe een LED-lichtbron is opgebouwd en waar je op moet letten bij het kiezen van LED-verlichting. Lees verder en laat je onderdompelen in de schitterende mogelijkheden van LED.

Wat is LED-verlichting?



Laten we beginnen met de basis: LED staat voor ‘Light Emitting Diode’. Dit kan vrij vertaald worden als ‘lichtgevende diode’. Het is een halfgeleider apparaat dat licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. In tegenstelling tot traditionele gloeilampen, die licht produceren door een draad te verwarmen tot het punt van gloeien, werken LED's op een compleet andere manier. Lees verder en ontdek in mijn blog hoe een LED-lamp in elkaar steekt!

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Wat zijn de voordelen van LED verlichting? En zijn er ook nadelen?



  • Energiezuinig: LED-lampen staan bekend om hun hoge energie-efficiëntie. Ze verbruiken 80% tot 90% minder stroom dan halogeen- en gloeilampen. LED-lampen zijn de meest zuinige lampen die er zijn. Door je lampen te vervangen voor LED-verlichting bespaar je dus aanzienlijk op je energiekosten.  Tip! Bereken door middel van onze handige bespaarcalculator hoeveel je kunt besparen als je je gloeilampen vervangt door LED-lampen. Lees hier meer over hoe zuinig LED verlichting is

  • Levensduur: LED-lampen hebben een langere levensduur dan traditionele verlichting. Terwijl een gloeilamp misschien maar enkele duizenden uren meegaat, kan een LED-lamp tienduizenden branduren hebben. De minimale levensduur van LED is ongeveer 20.000 branduren, de maximale levensduur is ongeveer 60.000 branduren. Afhankelijk van het aantal uur dat je je lamp laat branden, gaat een LED-lamp zo’n 15 jaar mee. De aanschafkosten van LED-verlichting zijn hoger dan traditionele verlichting. Maar, je hoeft je lampen dus minder vaak te vervangen en je energierekening is lager. Je kunt de aanschafkosten van één LED-lamp vergelijken met die van 15 gloeilampen. 

  • Milieuvriendelijk: De milieuvriendelijkheid van LED lampen is beter dan elke andere lamp. Naast dat de lampen energiezuinig zijn en een langere levensduur hebben, bevatten ze ook minder schadelijke stoffen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen kwik gebruikt en minder lood. Daarnaast zijn ze ook volledig recyclebaar, waardoor de ecologische voetafdruk wordt verminderd.

  • Kleurmogelijkheden:LED-lampen bieden een breed scala aan kleurenopties. Kies voor warm, zacht licht of koel daglicht. Je kunt LED-verlichting precies de kleur en kleurtemperatuur geven die je zelf graag wilt. Lees er alles over in Hoe kies je de juiste LED lamp

  • Warmte: In tegenstelling tot halogeen- en gloeilampen, worden LED-lampen niet warm. Je hoeft dus niet meer bang te zijn om je handen te verbranden als je de lampen aanraakt. Over het algemeen is de kans op brand door LED-verlichting daarom heel laag. Als je een kwalitatief goede lamp aanschaft en de installatie-instructies goed opvolgt, is de kans op problemen zeer klein. Als je twijfels hebt of als er ongewone problemen optreden, is het verstandig om professioneel advies te vragen. Over het algemeen zijn LED-lampen veilig en betrouwbaar in gebruik.

  • Dimbaar: Creëer extra sfeer door je LED-verlichting te dimmen. Let op: LED is niet standaard dimbaar, het is afhankelijk van de elektronica die in de armatuur zit en of de LED lichtbron dimbaar is. Dat staat meestal op de verpakking vermeld. Dimmers die werken op fase-afsnijding zijn vaak de beste dimmers voor LED verlichting. Het gebruik van een conventionele dimmer (een dimmer die ook gebruikt wordt voor gloeilampen) geeft bij LED-lampen problemen omdat deze dan gaan knipperen, zoemen of trillen. Dat veroorzaakt schade aan de lamp. Daarom zijn er speciale dimmers voor LED, voor zowel 12V als 230V LED-verlichting. Lees hier meer over het dimmen van LED verlichting

Waar moet je op letten bij LED verlichting?



Ben je overtuigd en ga je switchen naar LED-verlichting? Ik neem je mee in een paar dingen waar je op kunt letten tijdens het aanschaffen van nieuwe LED-lampen. Ten eerste, kijk naar de lichtopbrengst van de lamp. Dit wordt gemeten in lumen. Het aantal lumen geeft aan hoeveel licht de lamp produceert. Hoe meer lumen de lamp heeft, hoe feller deze kan branden. Ten tweede, LED-lampen zijn beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een lagere Kelvin-waarde (2700K) geeft warm, wit licht, terwijl een hoge Kelvin-waarde (5000K) een koeler licht geeft.

Kies de kleurtemperatuur die het beste bij het doel van jouw verlichting past. Ten slotte, wellicht is het voor jou belangrijk hoe nauwkeurig de kleuren worden weergegeven onder het licht van de lamp. Dit geeft de kleurweergave-index (CRI) weer. Hoe hoger de CRI, hoe beter de lamp kleuren weergeeft.