block 1

Wat(t) is het vermogen lamp

 

 Vroeger werd het vermogen van een lamp uitgedrukt in watt (Wattage). Tegenwoordig wordt op de verpakking van LED lichtbronnen meestal lumen vermeld, evenals volt. Maar wat is het verschil tussen deze drie? Wij geven antwoord!

Shop nu

Watt vs. Lumen

Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie dat de lamp verbruikt. Lumen geeft de lichthoeveelheid aan dat een lamp uitstraalt. Het is de lichtsterkte en geeft aan hoeveel licht een lamp geeft, terwijl watt enkel het energieverbruik aangeeft. Lumen is daarom de doorslaggevende term voor de hoeveelheid van verlichting. Tegenwoordig wordt er daarom ook meer gekeken naar lumen dan naar watt.

block 4

LED en wattage

Het is bijna onmogelijk om wattages om te rekenen naar lumen omdat het twee verschillende eenheden zijn. Vroeger betekende een hoge wattage, meer licht van de lamp. Tegenwoordig zijn er lampen zoals vele LED lampen die met een laag wattage ook veel licht geven. Je kan wel zeggen dat een lamp wat een hogere wattage heeft, meer lumen heeft door de hoge lichtsterkte.


Wat is volt?

Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. De stroom die bij je thuis geleverd wordt is standaard 220/230 volt. De meeste lampen werken hier gewoon op. Er zijn echter uitzonderingen zoals inbouwspotjes, deze zijn 12 volt. Wanneer je een hoge wisselspanning wil converteren, (bijvoorbeeld 230 volt stroom bij je thuis) in een lage wisselspanning (bijvoorbeeld naar een 12 volt inbouwspot) heb je een transformator nodig (trafo). Deze zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet van 230 Volt naar 12 Volt. Een goed voorbeeld van een transformator is de adapter van je laptop of de oplader van je telefoon.

Belangrijk om te onthouden is het volgende: het verschil tussen 12 volt en 220/230 volt. We noemen hieronder de voor- en nadelen op. Het voordeel van een 12V lamp is dat deze lampen langer mee gaan omdat ze op minder spanning werken. Een nadeel is dat hiervoor een extra trafo gebruikt moet worden.De voordelen van een 230V lamp : in vergelijking met een 12V lamp heeft deze geen trafo nodig. De 230V kan gebruikt worden voor spaarlampen.

 
emico-featured

LED Lampen