10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Wat zijn IP-waarden?

 

 Je ziet op verlichting vaak een IP-waarde terug, maar wat betekent deze waarde eigenlijk? IP staat voor International Protection rating. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen vaste stoffen en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht en water. Binnenverlichting heeft geen extra bescherming nodig. Een lamp met IP20 is binnen meestal voldoende. De badkamer en tuin is een ander verhaal. Water en elektriciteit gaan niet zo goed samen, daarom heb je in deze ruimtes een hogere IP waarde nodig.


De IP-waarden van lampen

Op het gebied van verlichting zijn de volgende IP-waarden het meest voorkomend:

  • IP20: Beschermd tegen vaste objecten boven 12 mm
  • IP21: Drupwaterdicht
  • IP23: Regenwaterdicht
  • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
  • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65: Beschermd tegen waterstralen
  • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
  • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden)

De badkamer en tuin zijn op te delen in verschillende zones waarbij de verlichting een andere IP waarde nodig heeft.

block 7Hoe werkt het in de badkamer?

De IP-waarden van je lamp voor in je badkamer is afhankelijk van de plek waar je hem plaatst. In deze video leggen wij je uit wat de geschikte IP-waarde is voor jouw badkamerlamp. Is het nog niet helemaal duidelijk? Lees hier onder de uitleg.

Please accept marketing-cookies to watch this video.


Minimale IP waarde in de badkamer

De badkamer is onder te verdelen in drie zones. Zone 1 is de zone bij het bad of de douche tot 225 cm boven de bodem van het bad of de douche. Hier is dus veel vocht en water en hebben de lampen een hoge bescherming nodig. De verlichting in zone 1 moet minimaal IP 65 hebben. Ook moet de verlichting werken op 12V.

Zone 2

Zone 2 is de zone direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad. Dit is de ruimte tot 60 cm van zone 1. Voor deze zone geldt minimaal IP44.

IP waarden badkamer

Zone 3

Verlichting in de overige delen van de badkamer, dus zone 3, die geen directe aanraking hebben met druppels water, maar waar wel mogelijk condensvorming op valt hebben een minimale IP waarde nodig van IP21.
Please accept marketing-cookies to watch this video.

Hoe werkt het in de tuin?

De IP-waarden van je lamp voor in je tuin is afhankelijk van de plek waar je hem plaatst. In deze video leggen wij je uit wat de geschikte IP-waarde is voor jouw buitenlamp. Is het nog niet helemaal duidelijk? Lees hier onder de uitleg.Minimale IP waarde in de tuin

De tuin is ook onder te verdelen in verschillende zones. In zone 1 staat verlichting dat direct door alle weersinvloeden geraakt worden. Regen, wind en hagel, de verlichting moet overal tegen kunnen. Deze lampen hebben dan ook een hoge IP waarde nodig, namelijk minimaal IP65. Wil je verlichting in de vijver plaatsen, dan heeft deze verlichting een nog hogere IP-waarde nodig namelijk minimaal IP67. Deze verlichting kan ondergedompeld worden in water.

Zone 2

Zone 2 is de zone waarbij de verlichting direct tegen het huis geplaatst wordt. Hierdoor heeft het wel wat beschutting, maar hangen en staan de lampen nog redelijk open. Minimaal IP44 wordt voor deze zone dan ook aangeraden.

IP waarden tuin

Zone 3

Zone 3 is de laatste zone en deze zone omvat alle verlichting die beschut wordt opgehangen. Denk hierbij aan spotjes onder het boeiboord, in een overdekt balkon of verlichting in een veranda of overkapping. Deze verlichting komt niet direct in aanraking met de weersinvloeden, maar krijgt vaak wel te maken met vocht. Hierdoor hebben deze lampen minimaal IP23 nodig.

emico-featured

Populaire badkamerlampen