Waarom LED verlichting kan flikkeren

Blij met je nieuwe LED lichtbronnen om helemaal in de sfeer te komen thuis? Top! Alleen zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je deze lichtbronnen wil dimmen… Heb jij nooit gemerkt dat je lampen gaan zoemen of flikkeren wanneer je de lamp wil dimmen? Wij kennen het veel voorkomende probleem… Lees hieronder de oplossing!

Oorzaak en gevolg

Het flikkeren van LED verlichting is een veel voorkomend probleem. Het is een van de meest vervelende dingen wanneer het om licht gaat. Je wil je net gekochte lichtbronnen meteen gebruiken natuurlijk! Vaak is het probleem dat mensen er vanuit gaan dat ze hun gewone dimmers ook kunnen gebruiken voor hun LED verlichting. Je hebt er goed opgelet dat je lichtbronnen dimbaar zijn, draai je ze in en gaan ze flikkeren… Hoe kan dat toch?

Omdat LED lampen een lager wattage hebben dan bijvoorbeeld halogeen lampen, zul je wanneer je deze op een traditionele dimmer aansluit het minimum vermogen van de dimmer vaak niet halen. Dit kan ervoor zorgen dat de dimmer in de war raakt en de lampen oververhit raken; daarom dus het flikkeren of zoemen van de lamp.

Kijk goed naar het vermogen van de dimmer

Geschikte dimmers voor LED lampen zijn dimmers waar “RC” op staat. Op de dimmer staat ook altijd wat het minimum en maximaal vermogen van de dimmer is. Bijvoorbeeld wanneer een dimmer het bereik heeft van 20 Watt tot 300 Watt, zal een lichtbron van 15 Watt gaan flikkeren of zoemen. Heb je twee lampen van beide 15 Watt (dus samen 30W) gaat het wel gewoon goed. Als je lampen hebt die samen een vermogen hebben van 400 Watt, overschrijdt dit de maximale capaciteit en kan de dimmer doorbranden of kapot gaan.

Kijk ook of je lichtbron fase aan- of afsnijding heeft, dit heeft invloed op de dimmer. Zorg er dus voor dat je dimmer dezelfde fase heeft als je lichtbron!

Gebruik dus dimmers die geschikt zijn voor LED zoals tronic dimmers en houd je altijd aan het minimale en maximale vermogen van de dimmer. Voor meer informatie over LED kan je onze informatiepagina checken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *