Energie besparen met een plafondventilator

arrow
 

We merken het allemaal; het leven wordt duurder. Maar wat kan jij doen om energie te besparen? Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar wat dacht je van een plafondventilator voor in huis! Deze zorgt namelijk voor een verfrissend briesje in de zomer, en door zijn winterstand zorgt hij ervoor dat de warme lucht naar beneden geblazen wordt in de winter. Benieuwd hoe dit werkt en welke voordelen een plafondventilator nog meer heeft? Lees verder!

Shop nu

Zomerstand

Nu je op de hoogte bent dat er een zomer- en winterstand zit op (de meeste) plafondventilatoren, leggen we je uit hoe je hier gebruik van kan maken. Bij de zomerstand van een plafondventilator draaien de bladen tegen de klok in en wordt de lucht recht naar beneden geblazen. Daardoor ontstaat er een verkoelend effect waarbij de bewegende lucht over de huid wordt geblazen, dat zorgt voor een verkoelend briesje.

block 7Winterstand

Bij de winterstand wordt de draairichting van de ventilator verandert en draait hij met de klok mee. Hierdoor wordt de koude lucht van beneden naar boven gezogen. De warme lucht, die normaal boven in de kamer blijft hangen, wordt hierdoor naar beneden geduwd. De warme lucht wordt dan gelijkmatiger over de ruimte verdeeld, zonder het veroorzaken van een briesje. Zo wordt de werking van de verwarming geoptimaliseerd en wordt het warmer in de ruimte, zonder de verwarming hoger te zetten. Zo krijg jij warme voeten en bespaar je op stookkosten!

block 7

Hoeveel bespaar ik dan?

Het kan flink in de kosten lopen om je huis te verwarmen, verkoelen en verlichten. Met een plafondventilator verbruik je gemiddeld 0.05 kWh per uur. In tegenstelling tot een airco die tussen de 1,0 en 2,5 kWh per uur verbruikt ben je met een ventilator dus stukken goedkoper uit! Dit kan tot wel 30% op jouw energiekosten besparen doordat hij verkoeld of verwarmd en verlicht!

block 7

Hoe monteer ik een plafondventilator?

Kijk je op tegen het monteren van een plafondventilator? Geen stress! Om je een handje te helpen leggen we aan de hand van een montage video uit hoe je dit het beste kan doen en wat je er voor nodig hebt. Wil je alles nog eens rustig nalezen? Aan het einde van de video lees je stap-voor-stap wat je precies moet doen.


De voordelen op een rijtje

Plafondventilatoren hebben nog meer voordelen! Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Hij verbetert de luchtcirculatie en temperatuur in de ruimte
  • Plafondventilatoren bij lampenlicht hebben ook een lichtfunctie
  • Een plafondventilator is een stuk stiller dan een airco
  • Plafondventilatoren verminderen muggenbeten; deze houden namelijk niet van sterke luchtstromingen
emico-featured