5% extra korting op plafondventilatoren!* >

sfeer lichtplan binnen

Sfeer creëren in je huis? Een lichtplan biedt uitkomst

 

Naast dat verlichting functioneel moet zijn en de juiste plekken in een ruimte moet verlichten, draagt verlichting ook bij aan de sfeer in een ruimte. En sfeer is ontzettend belangrijk! De juiste verlichting kan ervoor zorgen dat je zithoek er gezellig uit ziet. Of dat dat ene schilderij of beeld in je kamer de aandacht krijgt die het verdiend.

 

Eerst goed kijken

Begin met goed naar de verschillende ruimtes in je huis te kijken. Op welke plekken heb ik al mooi daglicht? Zijn er speciale onderdelen in mijn interieur die ik extra wil uitlichten, zoals een schilderij? Op welke plekken heb ik functionele verlichting nodig, bijvoorbeeld lampen boven de eettafel, en op welke plekken wil ik sfeerverlichting toevoegen?

sfeer lichtplan binnen

Wat is sfeerverlichting?

Sfeerverlichting is verlichting die als belangrijkste doel het geven van een mooi effect heeft. Bij deze verlichting is het niet van belang dat ze een ruimte ook nog goed verlichten. Het gaat in de hoofdzaak om het creëren van sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een echte eyecatcher lamp, een haardvuur of een mooie lichtsnoer. In sommige gevallen kun je er voor kiezen om een lamp te kopen die zowel sfeervol als functioneel is. Denk bijvoorbeeld aan een hanglamp in de zithoek die dimbaar is. Als je het licht dimt, creëer je sfeer, zet je de lamp wat feller, dan kun je bij het licht lezen.

sfeer lichtplan binnen

Maak een lichtplan

Heb je de functionele verlichting van je ruimte al op orde? Zo niet, begin daar dan eerst mee. Op onze pagina over een functioneel lichtplan kun je daar meer over lezen. Nadat de functionele verlichting van de ruimte in orde is, kun je sfeer gaan toevoegen. Hiervoor kun je het beste een lichtplan uitwerken. Op dit lichtplan teken je de ruimte op schaal. In de tekening geef je de belangrijkste meubels in je ruimte aan en teken je waar de belangrijkste lichtpunten moeten komen. Geef hierbij duidelijk aan wat de functie is van deze lichtpunten en wat voor soort verlichting er nodig is. Teken tenslotte ook de stopcontacten en schakelaars op het lichtplan. Zo kun je checken of je bijvoorbeeld extra schakelaars nodig hebt.

sfeer lichtplan binnen

Hulp nodig bij je lichtplan?

Een lichtplan is de basis voor een goed verlichte ruimte, maar mensen vergeten vaak om hier goed over na te denken. Wij geven jou graag lichtadvies en helpen je bij het maken van een lichtplan, zodat je zeker weet dat je ruimte goed verlicht is. Zowel qua sfeer als functioneel. Neem contact met ons op voor een lichtadvies!

Heb je vragen aan onze klantenservice? Onze contactgegevens vind je hier.