10% EXTRA korting op alles* >

sfeer lichtplan buiten

Sfeer creëren in je tuin? Maak een lichtplan!

 

Tuinverlichting moet functioneel zijn en de juiste plekken in je tuin verlichten, maar het is ook belangrijk dat tuinverlichting sfeer creëert. Als je moeite hebt gedaan om een mooie tuin aan te leggen, wil je daar natuurlijk wel van genieten. Ook als het donker is. Met de juiste sfeerverlichting in je tuin geef je de mooiste plekjes in de tuin extra aandacht en zorg je voor een gezellige en knusse sfeer.

 

Eerst goed kijken

Begin met goed naar je tuin te kijken. Zijn er speciale onderdelen van je tuin die je extra wilt uitlichten? Misschien een mooi bloemperkje of een beeld in de tuin? Of juist de vijver of een gedeelte van de schutting? Of misschien heb je wel een mooie plant of boom die je extra aandacht wil geven.

sfeer lichtplan buiten

Wat is sfeerverlichting?

De functionele verlichting in je tuin zorgt ervoor dat er voldoende licht is op de plekken waar dat nodig is. Bijvoorbeeld dat je naast de tuindeur een lamp hebt die aanspringt als je voorbij loopt of dat er voldoende licht is op het terras om ‘s avonds buiten te zitten. Sfeerverlichting heeft niet als functie om voor voldoende licht te zorgen, maar is puur voor het creëren van sfeer in je tuin.

sfeer lichtplan buiten

Maak een lichtplan

Als je na gaat denken over de verlichting in je tuin is het slim om een lichtplan te maken. Heb je de functionele verlichting van je tuin al op orde? Zo niet, begin daar dan eerst mee. Op onze pagina over een functioneel lichtplan voor de tuin kun je daar meer over lezen. Als de functionele verlichting van je tuin in orde is, kun je sfeer gaan toevoegen. Hiervoor kun je het beste een lichtplan uitwerken. Op dit lichtplan teken je de tuin op schaal. In de tekening geef je de belangrijkste onderdelen van je tuin aan en teken je op welke plekken je sfeer wilt creëren. Geef hierbij duidelijk aan of hier bepaalde materialen voor nodig zijn. Heb je bijvoorbeeld voldoende elektriciteitsaansluitingen in de tuin? En geef ook aan wat voor soort verlichting je nodig hebt. Kies je voor een prikspot, een grondspot, een staande lamp of bijvoorbeeld een hanglamp? Als je al deze dingen hebt uitgetekend, heb je een duidelijk beeld van hoe de sfeerverlichting in je tuin eruit moet komen te zien en wat je daar voor nodig hebt.

sfeer lichtplan buiten