block 1

Je thuiskantoor verlichten: enkele tips

 

 Goede werkverlichting zorgt voor een hogere productiviteit en heeft een positieve invloed op je welzijn. Hoe meer licht op de werkplek, hoe beter je je werk doet. Daarom is voldoende en efficiënt licht essentieel in jouw eigen werkplek thuis. Hoe kan je dit het beste aanpakken? Lees onze tips!

Shop nu

Een lichtplan voor je thuiskantoor

De juiste verlichting voor jouw werkplek is de combinatie van voldoende daglicht en enkele lichtpunten. De verlichting moet vooral bijdragen aan je eigen comfort en welzijn. De eerste stap bij het uitzoeken van jouw werkverlichting is het maken van een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en hierop duid je aan waar je je verlichting wil aanbrengen. Hierin bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plaats en voor welke functie je verlichting nodig hebt.
Je kan de verlichting in je kantoor opdelen in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en accentverlichting.


Ben je benieuwd naar onze thuiskantoor lampen die perfect kunnen aansluiten bij jouw lichtplan? Check dan eens ons ruime assortiment aan lampen voor je thuiskantoor.

block 7

block 6

Basisverlichting

Dit is de eerste stap in het maken van een lichtplan. Met basisverlichting verlicht je de volledige ruimte. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en wordt vaak als eerste ingeschakeld wanneer je de ruimte binnenloopt. De basisverlichting wordt meestal aan het plafond bevestigd met bijvoorbeeld een plafondlamp of hanglamp. Het is algemene verlichting die de ruimte goed verlicht.

 

Functionele verlichting

Werkverlichting is het meest van belang. Daglicht is ontzettend belangrijk want dat geeft je energie. Als je niet veel daglicht hebt, kan je het beste kiezen voor wit, ‘koud’ LED licht. ‘Koud’ licht is meer van toepassing en efficiënter in een ruimte waarin gewerkt wordt. Denk aan wandlampen met een LED lichtbron tussen 4000 en 5000 Kelvin. Een tafellamp is perfect voor gerichte werkverlichting. Tip: zorg voor dimbare lichtbronnen zodat je het ook een beetje sfeervol kan maken in de avond en om je werkdag rustig af te sluiten.

Accentverlichting

Dit is de laatste stap in het maken van het lichtplan. Maak je werkruimte gezellig met bijvoorbeeld schilderijen tegen je muur. Dat kan je perfect verlichten met een plafondspot die je kan richten.

block 7.2Hoeveel lampen heb je nodig in je werkruimte?

Het aantal lampen dat je nodig hebt in je werkruimte is afhankelijk van een aantal zaken:

Heb je veel of weinig daglicht in je ruimte?

Wat is de oppervlakte van de ruimte? Hoe groter de ruimte hoe meer licht je nodig hebt om je werkkamer goed te verlichten.

Is het een lichte of een donkere ruimte? Wat we hier precies mee bedoelen: heb je gekozen voor donkere of juist lichte muren? Dat bepaalt voor een heel groot deel hoeveel verlichting je nodig hebt. Voor een werkplek is het wel aan te raden om je muren zo licht mogelijk te houden. Dat verhoogt je productiviteit.

Kies de juiste lichtsterkte per ruimte

De Europese unie adviseert voor je thuiskantoor 500 lux. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je kantoorruimte bijvoorbeeld 10m² dan heb je 500x10 = 5000 lumen nodig om je werkruimte goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.

LED verlichting als werkverlichting

LED verlichting is tegenwoordig erg populair. LED is heel duurzaam en daarom een energiezuinige oplossing. Het gaat ook lang mee: LED heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Het is dus niet nodig om het snel te vervangen.


Daarnaast werd LED verlichting vroeger als ongezellig gezien omdat het alleen verkrijgbaar was in een helder witte kleur. Tegenwoordig is LED in alle kleurtemperaturen (kelvin) en lichtsterktes (lumen) verkrijgbaar. Voor jouw werkverlichting is het natuurlijk wel aan te raden om een zo hoog mogelijk lichtsterkte te kiezen om de efficiëntie van je werk te optimaliseren!

Maak je werkruimte ook aangenaam

Wat we hier precies mee bedoelen: zorg voor een aangename aankleding van je werkruimte. Met planten en bloemen kom je al een heel eind. Deze zorgen voor extra zuurstof op je bureau of naast de deur. Leuke schilderijen of een mooie bureaulamp geven de werkruimte meteen een gezellige boost.

Met deze tips kan jij de perfecte verlichting bepalen voor jouw thuiskantoor!

block 7
emico-featured