block 1

Verlichting tips voor jouw woonkamer

 

 De woonkamer is dé ruimte in huis waar we het meeste tijd spenderen. Het is, net zoals de keuken, een centrale plek in ons huis. Deze ruimte richten we zo gezellig mogelijk in om tot rust te komen. Maar ook direct of functioneel licht is belangrijk om te kunnen werken of lezen in de woonkamer. Wij geven je graag verschillende tips om de juiste verlichting te kiezen!

Shop nu

Een lichtplan voor in de woonkamer

De woonkamer is een plek die rust en gezelligheid uitstraalt. Dat kun je ook doortrekken in jouw verlichting. De eerste stap bij het uitzoeken van de juiste verlichting voor de woonkamer is het maken van een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en hierop duid je aan waar je je verlichting wil aanbrengen. Hierin bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt.

Je kan de verlichting in je woonkamer opdelen in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

block 7
Spot Rondo

Basisverlichting

Dit is de eerste stap in het maken van een lichtplan. Met basisverlichting verlicht je de volledige woonkamer. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en wordt vaak als eerst ingeschakeld wanneer je de ruimte binnenloopt. De basisverlichting wordt meestal aan het plafond bevestigd met bijvoorbeeld een plafondlamp of spotjes. Het is algemene verlichting die de ruimte goed verlicht.

block 8.1 block 8.2

Functionele verlichting

Ook functionele verlichting is belangrijk in de woonkamer. We denken dan aan het lezen van een boek of wanneer we in de avond nog even werken. Hierbij is goed licht essentieel. Het best kies je voor een tafellamp, hanglamp of een richtbare vloerlamp. Hierdoor hoeft niet heel de ruimte goed verlicht te zijn, maar alleen waar jij het nodig hebt.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting maakt je woonkamer knus en gezellig. Met sfeerlicht kun je het beste ontspannen na een lange (werk)dag. Ook voor een sfeervolle avond met vrienden kies je het beste voor gezellig licht. Denk aan een decoratieve vloer- of tafellamp naast de bank en op je kast of spotjes. Kies ook voor een lichtbron tot 2700 Kelvin, dit is extra warm wit licht. Een tip: dimbare verlichting is nog altijd dé sfeermaker in huis. Kies daarom voor dimbare verlichting.

block 7.2Hoeveel lampen heb je nodig in de woonkamer?

Het aantal lampen die je nodig hebt in je woonkamer is afhankelijk van een aantal zaken:

Wat is de oppervlakte van de ruimte? Hoe groter de ruimte hoe meer licht je nodig hebt om je woonruimte goed te verlichten.

Hoe hoog is het plafond in de ruimte? Hoe hoger de woonkamer, hoe meer licht je nodig hebt om deze goed te verlichten. Is het een lichte of een donkere ruimte? Wat we hier precies mee bedoelen: heb je gekozen voor donkere of juist lichte muren? Dat bepaalt voor een heel groot deel hoeveel verlichting je nodig hebt.

Heb je de keuze voor inbouwverlichting of enkel opbouwverlichting? Inbouwverlichting is het gemakkelijkste bij verlaagde plafonds zoals bijvoorbeeld een gipsplaat plafond. Hierbij moet je wel rekening houden met de inbouwdiepte van de verlichting.

De Europese unie adviseert 200 - 300 lux in je woonkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

Is je woonkamer bijvoorbeeld 40m² dan heb je 300x40 = 12.000 lumen nodig om je woonkamer goed te verlichten. 200 lux (2000 lumen) is vooral voor lees verlichting fijn. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.

Het ligt aan het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt. Kies je voor een plafondlamp dan heb je minder lampen nodig om de gehele ruimte voldoende te verlichten, omdat deze meer algemeen licht geeft. Kies je voor spots dan heb je meerdere lampen nodig, omdat deze gebundeld licht geven. Ook de functies van de verschillende gedeelten in de ruimte bepalen welke verlichting er het beste past. Het is dus erg afhankelijk van jouw ruimte hoeveel lampen je nodig hebt om je woonkamer perfect te verlichten.

Om het licht in je ruimte goed te verdelen adviseren we je om de spots met een afstand tussen de 80 en 150 cm te monteren. Op die manier komt je verlichting het best tot zijn recht in de woonkamer.

block 8.1 block 8.1.1

Je woonstijl doortrekken in de verlichting

Je huis heeft een eigen persoonlijke stijl en smaak. Heb je gekozen voor een landelijke of juist een Scandinavische woonkamer? Dan pas je hier het best je verlichting op aan. Wanneer je een landelijk woonkamer hebt, is een leuke rotan hanglamp een echte meerwaarde. Met een Scandinavisch interieur kan je alle kanten op! Hanglampen met een unieke vorm of in een messing kleur zijn echte eyecatchers in je leefruimte.

LED als verlichting in je woonkamer

LED-verlichting is tegenwoordig erg populair in huis. LED is natuurlijk erg duurzaam en daarom een energiezuinige oplossing. Het gaat ook lang mee. LED heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Je hoeft het dus niet snel te vervangen.

block 4

Niet ongezellig

Daarnaast werd LED verlichting vroeger als ongezellig gezien, omdat het alleen verkrijgbaar was in de kleur helder wit. Tegenwoordig is LED in alle kleurtemperaturen (kelvin) en licht sterktes (lumen) verkrijgbaar. Perfect om jouw ideale sfeer te creëren. Nog een voordeel van LED-licht is dat het meestal dimbaar is: een meerwaarde in je woonkamer!

Met deze tips kan jij de perfecte verlichting bepalen voor jouw woonkamer!

emico-featured

Woonkamerlampen