Slimme verlichting: wat is het en hoe werkt het?
Door Robbert / 23 november 2023
Slimme verlichting, een innovatieve en handige manier om de controle over je verlichting naar een hoger niveau te tillen. In dit informatieve overzicht duiken we dieper in op wat slimme verlichting precies inhoudt en hoe het werkt. Van het beheren van helderheid tot het aanpassen van kleuren, slimme verlichting biedt een veelzijdige oplossing om de sfeer in elke ruimte te personaliseren.
Ontdek hoe je met eenvoudige stappen je bestaande verlichting kunt upgraden naar een slim systeem, zonder gedoe met ingewikkelde installaties. Kortom, maak kennis met de moderne en toegankelijke wereld van slimme verlichting, allemaal vanuit het comfort van je luie stoel!
Wat is slimme verlichting
Slimme verlichting is een moderne en handige manier om je lampen te bedienen. Het zijn verschillende soorten lichtbronnen en LED-verlichting die je aanstuurt met een slim apparaat, zoals je mobiele telefoon. Maar wat maakt het slim?
Met slimme verlichting zet je niet alleen de lampen aan en uit, maar regel je ook de helderheid, stel je timers in en pas je zelfs de kleur van het licht aan. Zo verander je de sfeer in elke kamer naar hoe jij het wilt. Gezellige avond? Dim de lichten. Feestje? Verander de kleuren voor een vrolijke sfeer. Een drukke werkdag? Tover dan je lampen om tot fel daglicht.
Je upgrade jouw bestaande verlichting gemakkelijk naar slimme verlichting. Alles wat je nodig hebt, is een slim apparaat en de bijbehorende app. Geen gedoe met ingewikkelde installaties: de slimme functies zitten al ingebouwd in de lichtbronnen of LED-lampen. Kortom, slimme verlichting biedt een moderne en toegankelijke manier om je verlichting te beheren en aan te passen aan jouw wensen. En dat allemaal gewoon vanuit je luie stoel! Bekijk hier ons assortiment in slimme lichtbronnen.
Welke soorten zijn er beschikbaar en hoe werkt slimme verlichting?
De werking van slimme verlichting hangt af van welke soort je kiest.
-
WiFi lampen: Deze slimme apparaten sluit je rechtstreeks aan op je WiFi-netwerk. Ze maken gebruik van een geïntegreerde Tuya-chip, die jouw WiFi-signaal als voedingsbron gebruikt. Het maakt niet uit welk merk je kiest; alle WiFi-lampen gedragen zich op dezelfde manier. Hierdoor maak je verbinding zolang je binnen het bereik van je vertrouwde WiFi-netwerk blijft. Wat deze lampen nog leuker maakt? De mogelijkheid om ze met elkaar te laten 'praten'. Door ze aan elkaar te koppelen, beheer je meerdere lampen tegelijkertijd via de app op je slimme apparaat. Voor een optimale ervaring raden wij de LUUMR-app aan. Met de LUUMR-app kun je al onze smart verlichting eenvoudig installeren en bedienen. De app is te downloaden in de verschillende app stores. Lees hier alles over LUUMR.
-
Bluetooth verlichting: Bekend van bijvoorbeeld draadloze koptelefoons, communiceren deze slimme lampen direct met je smart apparaat via Bluetooth. Het is een uitstekende oplossing voor kleinere ruimtes, zonder dat je een extra WiFi-netwerk nodig hebt. Het bereik is wel wat beperkter, maar voor specifieke toepassingen is het de perfecte draadloze oplossing!
-
Zigbee verlichting: Zigbee is een draadloze communicatiestandaard die wordt gebruikt in sommige slimme verlichtingssystemen. Lampen met Zigbee kunnen met elkaar communiceren en verbinding maken met een centrale hub, waardoor je een uitgebreid en stabiel verlichtingssysteem kunt opzetten. Hiervoor moet je echter wel nog een extra centrale hub aanschaffen, los van de lichtbronnen.
-
Z-wave verlichting: Z-wave verlichting is een andere draadloze technologie die uitblinkt in betrouwbaarheid. Het maakt gebruik van een mesh-netwerk, waardoor apparaten onderling kunnen communiceren. Het toevoegen van meer apparaten breidt het bereik uit en zorgt voor een robuust systeem in je huis.
-
Infraroodverlichting: Houd je er niet van om steeds een app erbij te pakken als je je verlichting wilt aanpassen? Met infraroodverlichting bedien je jouw lampen via een bijbehorende afstandsbediening. Super makkelijk en net zo veelzijdig als andere slimme verlichting! Bekijk hier ons assortiment van lampen met afstandsbediening.
Zoals je ziet hebben de verschillende technieken ieder zijn voor- en nadelen. Belangrijk is dat je met iedere technologie wel de lampen kunt aanpassen naar jouw wens. Bij lampenlicht hebben we een uitgebreid assortiment aan slimme verlichting. Dit omvat combi artikelen waarbij de geschikte lichtbron vaak tegen een aantrekkelijke prijs is inbegrepen bij de aankoop van een nieuwe lamp. Daarnaast bieden we ook losse smart lichtbronnen aan, zodat je je bestaande verlichting eenvoudig kunt upgraden naar slimme verlichting.
Welke voordelen biedt slimme verlichting?
Slimme verlichting kent verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Zo bedien je bijvoorbeeld deze lampen eenvoudig op afstand via je smartphone. Daarnaast zijn deze lampen instelbaar op schema's en kunnen ze automatisch uitschakelen bij inactiviteit, wat leidt tot efficiënter energieverbruik en kostenbesparing.
Zet smart verlichting ook in als inbraakpreventie! Door het instellen van geautomatiseerde schema's laat je het lijken alsof er altijd iemand thuis is. Zelfs als er niemand fysiek aanwezig is. Op deze manier lijkt jouw huis bewoond, waarmee je potentiële buiten de deur houdt. Door de verlichting aan te passen aan reguliere dagelijkse routines, zoals het inschakelen van lampen tijdens de avonduren, versterk je de illusie van aanwezigheid.
Een ander voordeel? Je bent extra flexibel doordat je jouw verlichting met je smartphone kan bedienen. Zelfs op vakantie zet je met één druk op de knop de verlichting thuis aan of uit, wat een levendiger indruk geeft. Dit kan inbrekers ontmoedigen: een potentieel risicovol doelwit laten ze zo hopelijk liever met rust.
Het omschakelen van je bestaande verlichting naar slimme verlichting maakt het ook mogelijk om je buitenverlichting aan te sturen via de app en deze op timers te zetten. Je hoeft daarbij niet te vrezen voor hoog energieverbruik. Slimme verlichting is tegenwoordig altijd LED en verbruikt daardoor bijna geen energie. Zeker niet als je het zou vergelijken met een mogelijke inbraak!
Tip: Ontdek ook onze collectie niet-smart lichtbronnen en lampen met ingebouwde bewegingsmelders. Hierdoor schakelen de lampen automatisch in bij detectie van beweging en zijn ze zeer geschikt als inbraakpreventie. Vergeet ook niet onze lampen met licht-donker sensoren, die automatisch aangaan wanneer het buiten donker wordt. De lampen blijven heel de nacht branden en gaan automatische weer uit als het ‘s ochtends licht wordt. Maak je huis nog veiliger met deze handige functies en geef inbrekers geen kans!
Een ander groot voordeel (en misschien wel het belangrijkste) is natuurlijk dat je altijd de perfecte sfeer kunt neerzetten. De lampen zijn makkelijk te dimmen en bij veel modellen kun je de kleur veranderen. Zo creëer je de gewenste sfeer helemaal naar jouw smaak! En dit allemaal via de app: je hoeft dus niet meer een externe dimmer te kopen aangezien het mechanisme al in de lamp zit verwerkt.
Zijn er ook nadelen aan het gebruik van slimme verlichting?
Buiten alle voordelen zijn er ook een paar nadelen aan slimme verlichting. Zo kunnen er problemen ontstaan wanneer je meerdere smart lampen op hetzelfde WiFi netwerk hebt zitten. Fabrikant Calex geeft aan dat het verstandig is om niet te veel WiFi lampen op hetzelfde netwerk te plaatsen. Let daarom op: het is afhankelijk van de router hoeveel producten je kan toevoegen aan de app. Over het algemeen kan de gemiddelde router zo’n 16 tot 20 apparaten ondersteunen. Ook ben je afhankelijk van technologie. Slimme lampen vereisen een stabiele internetverbinding en afhankelijkheid van technologie. Als het internet uitvalt of als er storingen zijn in het smart home-systeem, kan dit ervoor zorgen dat je jouw lampen niet kan bedienen van de lampen of dat je geautomatiseerde functies verliest.
Slimme verlichting is over het algemeen ook iets duurder dan standaard verlichting. Maar omdat slimme verlichting tegenwoordig altijd LED verlichting is, gaan deze lampen wel een stuk langer mee dan bijvoorbeeld halogeen of spaarlampen.
Het installeren en configureren van een smart lighting-systeem kan uitdagender zijn dan het eenvoudig vervangen van een traditionele lamp. Maar maak je geen zorgen, wij staan voor je klaar om je hierbij een helpende hand te bieden. Lees hier hoe je een slimme lamp installeert.
Voordelen: | Nadelen: |
Altijd de juiste sfeer | Complexe instalatie |
Inbraakpreventie | Afhankelijkheid van technologie |
Gemak vanuit je telefoon | Hogere kosten |
Energiebesparing | Compatibiliteitsproblemen |
Lange levensduur |