10% EXTRA korting op binnenverlichting >
D U M S

Hoe hang je een lamp op?

Door Floris / 4 maart 2024

Een lamp ophangen zal geen probleem meer zijn met onze instructies. Hier wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je verschillende soorten lampen kunt ophangen en aansluiten. Zo hoef je jezelf nooit meer de vraag te stellen ‘Hoe hang ik een lamp op?’ of ‘Hoe sluit ik een lamp aan?


Een lamp ophangen is vaak een klus die ingewikkelder lijkt dan dat hij is. ‘Hoe sluit ik een lamp aan?’ en ‘Hoe hang ik een lamp op?’ zijn dan ook veelgestelde vragen. Wij hebben montage instructies opgesteld zodat jij zelf eenvoudig jouw nieuwe lamp kan ophangen. Van hanglampen tot grondspots, je vindt hier alle informatie die je nodig hebt!

Hoe sluit ik een lamp aan?



Over het algemeen werken de meeste lampen volgens hetzelfde principe om aan te sluiten, met een kroonsteentje en bedrading die uit het plafond of de wand komt. Bij het aanschaffen van een lamp is het verstandig om te controleren welke aansluiting je hebt. Komen de juiste draden uit het plafond? Is er voldoende ruimte om de bevestigingsbeugel op te hangen?

Ook is het verstandig om na te gaan of je beschikt over het juiste gereedschap om je lamp op te hangen. In de meeste gevallen kun je goed uit de voeten met enkel een schroevendraaier, maar er zijn uitzonderingen. Mocht je voor jouw specifieke lamp een schroefmachine nodig hebben, dan kun je altijd de handige buren vragen!

Gereedschap



Om de meeste lampen aan te kunnen sluiten is het handig om dit gereedschap te hebben In het geval van lampenlicht komen onze lampen altijd met de juiste schroeven en pluggen, en een kroonsteentje. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het juiste gereedschap bekijk onze starterskit:

  • Een spanningszoeker
  • Een striptang
  • Een schroevendraaier
  • Schroeven en pluggen
  • Eventueel een klopboormachine
  • Een schroefmachine

Stappenplan



Over het algemeen volgen de meeste lampen hetzelfde stappenplan om op te hangen. Let op, er kunnen altijd uitzonderingen zijn. Bekijk onderaan deze pagina de geschikte instructies voor jouw specifieke lamp.

1. Schakel de stroom uit: Zorg ervoor dat je de stroom uitschakelt voordat je aan de slag gaat met het aansluiten van je lamp. Dit doe je door de stroom uit te schakelen van de groep waaraan het aansluitpunt van de lamp is verbonden. Gebruik een spanningszoeker om te controleren of er geen spanning meer staat op de draden. Als het lampje van de spanningszoeker niet brandt, is de stroom volledig uitgeschakeld.

2. Bedrading ontstrippen: Nu gaan we de elektriciteitsdraden vastmaken. Als de draden al ontstript zijn, ga naar stap 3. Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de bruine en de blauwe draad kaal.

3. Identificeer de draden: In Nederlandse bedradingssystemen worden normaal gesproken drie kleuren gebruikt: bruin voor de fase (L), blauw voor de nul (N) en geel-groen voor de aarding. Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. Twee daarvan zijn voor de bruine en blauwe draad. In het midden zit vaak nog een opening voor de aardedraad (de geel-groene draad). Als je hanglamp geaard is, bevestig je deze draad ook aan het kroonsteentje. Steek de draden in de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier.

4. Aansluiten van de draden: De bruine draad van de lamp, die de fase (L) vertegenwoordigt, wordt verbonden met de bruine draad in de centraaldoos. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een kroonsteentje of een ander geschikt verbindingsmiddel. De blauwe draad van de lamp, die de nul (N) vertegenwoordigt, wordt verbonden met de blauwe draad in de centraaldoos op een vergelijkbare manier. De geel-groene draad van de lamp, die de aarding vertegenwoordigt, wordt verbonden met de geel-groene of groen-gele draad in de centraaldoos. Deze draad zorgt voor de veiligheidsaarding van het apparaat.

5. Bevestig de beugel: Schroef met behulp van een schroevendraaier of schroefmachine de beugel aan de contactdoos in het plafond. Het kan voorkomen dat de gaten van de contactdoos niet overeenkomen met de beugel. Met een klopboormachine kun je extra gaten in het plafond boren om zo de beugel te bevestigen. Bevestig de lamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.

6. Draai de lamp vast: Schroef de lamp in de fitting van de hanglamp. Op de verpakking van de lamp staat vermeld welk type lichtbron je nodig hebt. Op onze website kun je de juiste lichtbron vinden en aanschaffen. Nadat je de lichtbron hebt bevestigd, schakel je de stroom weer in op de groep en controleer je of de lamp werkt. En voilà, je hebt je lamp succesvol opgehangen en aangesloten!

Wat gebeurt er als je een lamp verkeerd aansluit?



Wanneer een lamp verkeerd wordt aangesloten, kan dit verschillende problemen veroorzaken. Een veelvoorkomend probleem is dat de lamp gewoon niet aan gaat. Dit kan gebeuren als de draden niet goed verbonden zijn en de elektriciteit niet goed door de lamp kan stromen.

Een ander probleem kan zijn dat de lamp onregelmatig gaat knipperen of flikkeren. Dit komt vaak door een slechte verbinding in de elektrische bedrading of een kortsluiting in het circuit. In zeldzame gevallen kan een verkeerde aansluiting zelfs leiden tot oververhitting van de bedrading, wat gevaarlijk kan zijn.

Het is daarom belangrijk om de bedrading op de juiste manier aan te sluiten om ervoor te zorgen dat de lamp veilig en goed werkt. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, is het verstandig om hulp te vragen aan een professional om ervoor te zorgen dat alles veilig wordt geïnstalleerd.

Het nooit meer in het donker pakket van lampenlicht.nl
7 jaar zonder zorgen na aankoop van je bestelling!
  • Binnen 48 uur een vervangend product bij schade of defect
  • Gratis retourneren met 90 dagen bedenktijd
  • Extra lange garantie op val- en stootschade, waterschade, kortsluiting en geïntegreerd LED
  • Ruil je oude lamp binnen 7 jaar in en krijg 30% extra korting op een vervanger!

Wil je nog meer weten?

Lees meer over het nooit meer in het donker pakket