Alles over het energielabel
Door Esther / 10 september 2024
Wanneer je een nieuwe lamp koopt, heb je waarschijnlijk een energielabel op de verpakking gezien. Maar wat betekent dit energielabel precies? Waarom is het belangrijk en hoe kan het je helpen bij het maken van een bewuste keuze?
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een officieel keurmerk dat aangeeft hoe energie-efficiënt een product is. Dit label is ontworpen om consumenten te helpen bij het kiezen van energiezuinige producten, wat zowel kosten bespaart als het milieu ten goede komt. De Europese Unie heeft het energielabel verplicht gesteld voor verschillende producten, waaronder verlichting.
Wat staat er op een energielabel?
Het energielabel voor verlichting varieert van A tot G, waarbij A de hoogste efficiëntie aanduidt en G de laagste. Naast de energieklasse vermeldt het label ook het jaarlijkse energieverbruik in kWh, gebaseerd op een standaard gebruik van 1000 uur.
Hoe ziet een energielabel er uit?
Een energielabel voor verlichting is ontworpen om eenvoudig en duidelijk te zijn, zodat consumenten in één oogopslag de energie-efficiëntie van een product kunnen zien.
Bovenaan het label wordt de naam en het modelnummer van de leverancier weergeven. Daaronder zie je de gekleurde pijlen, deze variëren van donkergroen (A) tot rood (G). De kleuren helpen om snel de efficiëntieklasse van het product te identificeren. In de zwarte pijl staat aangegeven wat de energieklasse is van jouw lamp. Onder de energieklasse wordt het jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) vermeld. Dit is gebaseerd op een standaard gebruik van 1000 uur per jaar. LED lampen zijn vaak de meest energiezuinige lampen. Onderaan het label staat een QR-code. Als je deze scant, wordt je naar de online producten database van de Europese Commissie geleid. Hier kan je meer gedetailleerde informatie over het product vinden en is het mogelijk om aan te geven dat de informatie, zoals aangegeven op het label, klopt met de werkelijkheid.
Oude energielabels vs nieuwe energielabels
De EU heeft de energielabelschaal aangepast naar een eenvoudigere A tot G schaal, in plaats van de oude A+++ tot D schaal. Dit betekent dat producten die eerder als zeer energie-efficiënt werden beschouwd, nu een lager label kunnen krijgen omdat de normen strenger zijn geworden. Met de nieuwe schaal wil de EU ruimte maken voor toekomstige technologische vooruitgang.
Daarnaast is de methode om de energie-efficiëntie van verlichting te meten veranderd, wat kan betekenen dat producten die voorheen als zeer efficiënt werden gezien, nu een lagere score krijgen. LED-lampen kunnen bijvoorbeeld nu een energielabel G hebben door de strengere normen. Dit betekent niet dat deze lampen inefficiënt zijn, maar dat de eisen hoger zijn geworden om consumenten beter te informeren en innovatie in de verlichtingsindustrie te stimuleren.