Alles over verlichting

In de verlichtingswereld kom je soms wat lastige termen en vragen tegen. Op onze pagina "Alles over verlichting" beantwoorden wij al jouw vragen en proberen we alle belangrijke zaken over verlichting helderder te maken.

IP waarden
Wat zijn IP-waarden?

Je ziet op verlichting vaak een IP-waarde terug, maar wat betekent deze waarde eigenlijk? Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen vaste stoffen en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht en water.

Meer info
fittingen
Alle verschillende
fittingen op een rijtje

Er zijn meer dan 100 verschillende fittingen voor lampen. We hebben voor jou de 8 meest voorkomende fittingen op een rijtje gezet met de eigenschappen en voor welke lampen ze geschikt zijn. Types die met de letter E beginnen zijn draaifittingen en types die met GU beginnen zijn steekfittingen.

Meer info
 
Kom je er toch niet uit? Geen probleem, neem contact op met onze experts voor al jouw vragen over verlichting! Contact
snoer
Snoer en stekker:
do's and dont's

In dit artikel vind je allerlei informatie over snoer en stekkers. Hopelijk geven we voldoende informatie om jouw huis helemaal te doen stralen!

Meer info
Watt
Wat(t) is het
vermogen
van een lamp

Vroeger werd het vermogen van een lamp uitgedrukt in watt (Wattage). Tegenwoordig zie je dat op de verpakking van LED lichtbronnen meestal lumen wordt vermeld, evenals volt. Maar wat is het verschil tussen deze drie? Wij geven antwoord!

Meer info
Dimmen
Verlichting dimmen,
waar moet je op
letten?

Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning naar je lamp regelt met als resultaat dat je de lichtsterkte van je lamp kan variëren. Niet alle verlichting is dimbaar, daarom is het goed om rekening te houden met een aantal dingen.

Meer info
Licht Encyclopedie
Licht Encyclopedie

In deze licht encyclopedie hebben we de belangrijkste onderwerpen over verlichting verzameld. Op die manier vind je snel en eenvoudig de juiste informatie, allemaal op alfabetische volgorde! Zo vind je direct wat je zoekt.

Meer info
Inbouwverlichting
Inbouwverlichting
plaatsen:
waar moet
je op letten?

Inbouwspots zijn de ideale verlichting voor donkere hoekjes! Maar wat is belangrijk om te weten? Je leest het hier!

Meer info
sensor
Verlichting met
sensor

Er zijn een aantal slimme oplossingen die je leven wat makkelijker maken zoals verlichting met bewegingssensor of licht-donker sensor. Welke keuze je hierin maakt hangt af van de situatie en waar je de verlichting wil plaatsen.

Meer info
Voorschakelapparaat
Uitgelegd: een
voorschakelapparaat

Wat is een voorschakelapparaat? We vertellen je precies wat deze term inhoudt en waarvoor het gebruikt wordt. We maken het voor jou zo duidelijk mogelijk!

Meer info
niet-vervangbare led
Niet-vervangbare
LED-verlichting

Dat betekent dat de verlichting al is geïntegreerd in het armatuur!

Meer info
transformator
Transformator, een
trafo en een driver:
het verschil

Een veelgestelde vraag: is er een verschil tussen een transformator, een trafo en een driver? Om misverstanden de wereld uit te helpen: nee het is allemaal hetzelfde. Wij leggen uit hoe het nu echt zit!

Meer info
fase aansnijding
Wat is fase aansnijding en fase
afsnijding
precies?

In principe zijn er twee algemene manieren om verlichting te dimmen. Fase aansnijding en fase afsnijding. Beide manieren zijn geschikt voor een ander type lichtbron. Wat het verschil is tussen deze manieren en welke manier jij het beste kan gebruiken leggen we hier uit.

Meer info
geaarde kabels
Het verschil tussen
geaarde
en niet-
geaarde kabels

In dit artikel leggen leggen we verschillende termen uit zoals geaarde en niet-geaarde stekkers en kroonsteentjes.

Meer info
 
energielabel
Wat geeft het
energielabel aan?

Als je een lamp koopt, wordt er tegenwoordig altijd een energielabel bij vermeld. Maar wat betekent dat energielabel eigenlijk?

Meer info

kelvin
Wat is kleurtemperatuur? (Kelvin)

De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.

Meer info