Oranje boven: 27 euro Koningsdag korting! >
block 1

Wat is fase aansnijding en fase afsnijding precies?

 

 In principe zijn er twee algemene manieren om verlichting te dimmen. Fase aansnijding en fase afsnijding. Beide manieren zijn geschikt voor een ander type lichtbron. Wat het verschil is tussen deze manieren en welke manier jij het beste kan gebruiken leggen we hier uit.
Wat is fase aan- en afsnijding?

Fase aan- en afsnijding gaan over een manier van het schakelen van wisselspanning. Met deze schakelmethode kan het belastend vermogen van een lamp geregeld worden met een dimmer.

Fase-afsnijding dimmen

Dimmers met fase afsnijding hebben de letters RC op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen.

Door verlichting te dimmen met de fase afsnijding methode kun je energie besparen. Met een dimbereik van 100% kan je de lamp helemaal dimmen tot hij uit is.

Bijna alle dimbare lampen van lampenlicht, worden gedimd op basis van het afsnijding principe. Wanneer je kiest voor fase afsnijding, kies je voor het meest energiezuinige principe.

block 7Fase-aansnijding dimmen

Dimmers met fase aansnijding hebben de letters RL op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED dimmen. Dat moet dan wel specifiek op de dimmer vermeld staan.

Een dimmer met fase aansnijding heeft een dimbereik van 40%. Een stuk minder dus! Bij deze manier van dimmen zal de lichtbron nooit helemaal gedimd kunnen worden.

emico-featured

Dimbare verlichting