Alle toepassingen van railverlichting op een rijtje

Door Floris / 20 februari 2024

Railverlichting is een moderne en flexibele keuze om diverse ruimtes te verlichten, of het nu gaat om huiselijke interieurs, kantoren, of commerciële omgevingen.


Het concept draait om een flexibel railsysteem dat spots en andere armaturen ondersteunt, waardoor je de vrijheid hebt om de verlichting aan te passen aan je specifieke behoeften en voorkeuren.

Het dimmen van railverlichting



Railverlichting aanpassen aan je wensen is eenvoudig en werkt vergelijkbaar met het dimmen van een standaard lamp. Je moet er eerst voor zorgen dat je een dimmer hebt die is aangesloten op het lichtpunt waarmee je de rails wilt verbinden. Vervolgens is het belangrijk dat de lichtbronnen die je in de lampen draait ook daadwerkelijk dimbaar zijn. Dit is namelijk niet altijd het geval

Het kan voorkomen dat je lampen in de rail beginnen te knipperen zodra deze zijn aangesloten op de dimmer; dit kan meerdere oorzaken hebben. De meeste problemen ontstaan doordat de dimmer die is aangesloten vaak te krachtig of te zwak is voor het railsysteem, zeker wanneer je veel lampen aan de rails hebt hangen. Mocht de verlichting beginnen met knipperen, dan is het raadzaam het aantal lampen dat op de dimmer is aangesloten te verminderen of een zwaardere dimmer te installeren die de belasting aankan.

Verder kan het controleren van de bedrading en de verbindingen tussen de lampen en de dimmer ook nuttig zijn. Losse of beschadigde verbindingen kunnen ervoor zorgen dat de stroom niet gelijkmatig wordt verdeeld, wat kan resulteren in knipperende lampen.

Als geen van de bovenstaande stappen het probleem oplost, is het raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.

Dimmen zonder dimmer



Mocht je niet in het bezit zijn van een dimmer, of op zoek zijn naar een andere manier om jouw railverlichting toch te kunnen dimmen, dan is het ook mogelijk om met slimme verlichting te werken. De technologie van slimme verlichting zit vaak verwerkt in de lichtbronnen zelf. Hierdoor kun je door middel van je smartphone de lampen in de rails individueel, of zelfs als groep, bedienen. Dit is ideaal als je een uitgebreidere rail hebt die over meerdere delen van de kamer schijnt. Denk bijvoorbeeld aan een rail in de keuken waarbij je hanglampen boven de bar wilt hebben en spotjes op het keukenblad. Als je een traditionele dimmer hebt, bedien je de rail in zijn geheel. Met smart lampen kun je iedere lamp individueel aanpassen naar de gewenste sfeer.

Lees hier verder om alles te leren over slimme verlichting.

Bestaan er midden voedingen voor de rail?



Het kan natuurlijk voorkomen dat de rails die je wilt ophangen niet helemaal lekker uitkomen met het lichtpunt in het plafond. In de meeste gevallen zit het lichtpunt in het midden van de ruimte, en dat is nou net waar je hem niet nodig hebt als het aankomt op railverlichting. Gelukkig zijn er meerdere opties om dit toch te laten werken:

  • De kabels aan de achterkant wegwerken
    Het is mogelijk om de rails over het lichtpunt heen te leggen en de kabels die uit het plafond komen met behulp van een kroonsteentje en extra kabel te verlengen. Deze kabel kun je netjes wegwerken in de ruimte die aan de achterkant van de rails zit. Hierdoor kun je de rails ophangen waar je wilt, zolang deze maar kruist met het lichtpunt.

  • Een middenvoeding
    De voeding van de railverlichting kan zowel in het midden van de rails als aan de uiteinden worden aangesloten, afhankelijk van het specifieke railsysteem dat je gebruikt en de installatievereisten. Sommige railsystemen zijn ontworpen om de voeding in het midden aan te sluiten, terwijl andere systemen specifiek zijn ontworpen voor voeding aan de uiteinden. Bij lampenlicht zijn beide opties mogelijk, maar komt de rail standaard met een eindvoeding. Bekijk hier onze middenvoeding.

  • Werken met een kabelgoot
    Het is ook mogelijk om te werken met een traditionele kabelgoot. Dit is een eenvoudige, goedkope optie die in vrijwel elke bouwmarkt verkrijgbaar is. Je verlengt de kabels van je lichtpunt naar het gewenste punt om daar de rails aan te sluiten.
Het nooit meer in het donker pakket van lampenlicht.nl
7 jaar zonder zorgen na aankoop van je bestelling!
  • Binnen 48 uur een vervangend product bij schade of defect
  • Gratis retourneren met 90 dagen bedenktijd
  • Extra lange garantie op val- en stootschade, waterschade, kortsluiting en geïntegreerd LED
  • Ruil je oude lamp binnen 7 jaar in en krijg 30% extra korting op een vervanger!

Wil je nog meer weten?

Lees meer over het nooit meer in het donker pakket