Hoe sluit je railverlichting aan?
Door Floris / 19 maart 2024
Het ophangen en installeren van railverlichting kan op het eerste gezicht lastig lijken, maar eigenlijk is het verrassend eenvoudig en kun je het zelf doen. In dit artikel nemen we de stappen door die je moet volgen en wat je nodig hebt voor een succesvolle installatie.
We bespreken ook de verschillende mogelijkheden en soorten railverlichting, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen. Ik zal je gedetailleerd uitleggen hoe je jouw nieuwe railsysteem stap voor stap kunt aansluiten en aanpassen aan jouw persoonlijke wensen en behoeften.
Hoe bevestig je railverlichting?
Het monteren van een railsysteem is erg eenvoudig. Om je een handje te helpen leggen we aan de hand van een montage video uit hoe je dit het beste kan doen en wat je er voor nodig hebt. Wil je alles nog eens rustig nalezen? Hieronder lees je stap-voor-stap wat je precies moet doen.
Stappenplan
1. Wat heb je nodig?
Om een railsysteem te monteren heb je minimaal dit gereedschap nodig:
- Een rolmaat
- Schroeven en pluggen
- Een potlood
- Een schroefmachine
- Een spanningszoeker
Bekijk onze handige starterskit mocht je nog niet in het bezit zijn van het gereedschap!
2. Kies de plaats van het railsysteem en schakel de stroom uit
Als je een railsysteem gaat monteren, moet je ervoor zorgen dat je aan een kant van de rails een stroompunt hebt waarmee je de rails van stroom kunt voorzien. Denk hier goed over na bij het kiezen van de plaats van het railsysteem. Schakel voor je begint met het plaatsen van het railsysteem de stroom uit en controleer met een spanningszoeker of de stroom echt uit staat.
3. Bevestig het railsysteem aan het plafond
Een railsysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Rails, eventueel een of meerdere bochten en verbindingsstukken. De verbindingsstukken gebruik je om de verschillende stukken rails aan elkaar vast te maken. Meet uit waar het railsysteem moet komen en boor met een schroefboormachine gaten in het plafond. Bevestig de rails met behulp van schroeven en een schroefboormachine aan het plafond.
4. Bevestig de draden aan het kroonsteentje
Nu gaan we de draden vastmaken. Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang ongeveer 0.5 cm van de zwarte, blauwe en eventueel groen/gele draad kaal. Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. Twee daarvan zijn voor de zwarte en blauwe draad. In het midden zit vaak nog een opening voor de aardedraad (de geel-groene draad). Als je lamp geaard is bevestig je deze draad ook aan het kroonsteentje. Steek de draden in de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier.
5. Bevestig de spots aan de rails
Omdat de volledige rails van stroom is voorzien, kun je de spots op elke gewenste plek bevestigen en later ook nog verplaatsen. Let er wel altijd op dat je de stroom eraf haalt als je spots gaat verplaatsen. Meestal bevestig je de spots met een simpel kliksysteem aan de rails. Hier hoeft geen gereedschap aan te pas te komen. Zo simpel is dat, je hebt je eigen railsysteem opgehangen!
Het inkorten van de rail
In de meeste gevallen worden de rails verkocht in stukken van een meter. Het kan natuurlijk voorkomen dat je minder dan dit nodig hebt, bijvoorbeeld als je net niet helemaal uitkomt met de muur of een lichtpunt, of simpelweg een korter stuk nodig hebt. Gelukkig is het eenvoudig om de rails in te korten. Dit doe je door de rails door te zagen met een ijzerzaag. Zorg ervoor dat je recht zaagt en het gezaagde stuk netjes afgewerkt met een vijl. Vervolgens is het belangrijk dat je het eindstukje (of koppelstukje) weer bevestigt aan het afgezaagde stuk. Anders steken de koperen draden aan de binnenkant van de rails uit en loop je het risico op lekstroom en een schok.