Optimalisatie van je LED verlichting

Door Teun / 7 februari 2024

LED is een enorme verbetering ten opzichte van de verlichting van vroeger. Er zijn veel voordelen wanneer je je verlichting omzet naar LED. Maar ook bij LED-verlichting kunnen problemen ontstaan, zoals het flikkeren. Hoe kun je de prestaties van LED-lampen optimaliseren? Hier leggen we enkele problemen uit die zich kunnen voordoen bij LED-verlichting en helpen we je bij de oplossing. 


We bieden eenvoudige oplossingen om ervoor te zorgen dat je LED-lampen optimaal functioneren. Ontdek handige tips en geniet volop van de voordelen van LED-verlichting.

Waarom blijft mijn LED lamp branden?



Misschien herken je het wel: je schakelt je LED-lamp uit, maar de lamp blijft zwak branden. Hoe kan dat nu en wat is er hier aan de hand? Het kan onder andere te maken hebben met de bedrading in je huis of een lekstroom dat je LED lamp blijft branden. Ik neem je mee in het probleem en de oplossingen hiervoor!

  • Inductieve spanning: In woningen met veel bekabeling of lange stukken installatiedraad kunnen de fasedraad en de nuldraad een lichte inductieve spanning genereren. Hoewel dit wellicht complex klinkt, komt het er eigenlijk op neer dat de bedrading een soort van 'lekspanning' produceert. Het heeft niets te maken met een fout in je aansluiting of een probleem met je LED-lamp; het is simpelweg een kenmerk van elektrische wisselspanning. Deze eigenschap kan ervoor zorgen dat je LED-lamp blijft branden, zelfs als alle schakelaars zijn uitgeschakeld.

    Wat kun je hieraan doen? Gelukkig is er een eenvoudige oplossing. Je kunt een speciaal filter, een soort elektrische buffer genaamd een 'RC-snubber' of een 'condensator', installeren. Dit filtert de overbodige energie weg, waardoor je LED-lampen volledig kan uitschakelen wanneer dat nodig is en dus niet meer zullen branden.
  • Lekstroom: In veel elektrische apparaten kom je transformatoren en/of condensatoren tegen, en zij zijn vaak de boosdoeners als het gaat om kleine lekstromen. Helaas is het lastig om dit te voorkomen, en daardoor kan het voorkomen dat je LED-lampen zwak blijven branden.

    Een oplossing is om niet alleen de fase, maar ook de nuldraad uit te schakelen. Door beide draden te onderbreken, kun je niet alleen lekstroom verminderen, maar ook voorkomen dat je LED-lampen na blijven branden. Voor deze taak kun je een tweepolige schakelaar gebruiken. 

    Het oplossen van dit probleem kan variëren afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen kan het vervangen van de schakelaar of het controleren van de bedrading voldoende zijn. In andere gevallen kan het nodig zijn om een elektricien te raadplegen voor een grondiger onderzoek en reparatie.

Waarom knippert mijn LED lamp?



Het knipperen van een LED-lamp kan verschillende oorzaken hebben. Ik neem je mee door verschillende redenen en eventuele oplossingen hiervoor. 

  • Dimmers: niet iedere LED-lamp is dimbaar. Wanneer je een niet dimbare lamp op een dimmer aansluit, ontvangen de lampen onvoldoende voeding waardoor deze gaan flikkeren. Check dus altijd of je een dimbare lamp hebt aangeschaft. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je de LED-lamp op een verkeerde dimmer hebt aangesloten. Niet alle dimmers zijn geschikt voor LED-verlichting. Het installeren van een verkeerde dimmer kan tevens ook zorgen voor een zoemend of piepend geluid. Sommige dimmers zijn ontworpen voor traditionele gloeilampen en kunnen niet goed werken met LED. Controleer daarom of de dimmer geschikt is voor LED-verlichting en overweeg een specifieke LED-dimmer te installeren als dat nodig is. Lees hier meer over de installatie van LED verlichting.

  • Stroomfluctuaties: Ook kan een LED lamp gaan flikkeren zonder dimmer, ook schommelingen in de stroomtoevoer kunnen ervoor zorgen dat LED-lampen gaan knipperen. Dit kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van problemen met de elektrische bedrading of als andere apparaten op hetzelfde circuit veel stroom verbruiken. Gaan de lampen knipperen als er een zwaarder apparaat aanstaat (bijv. De vaatwasser), dan zijn de lampen en het zwaardere apparaat aangesloten in dezelfde groep. Laat de elektrische installatie eventueel controleren door een professional.

  • Driver: beginnen jouw LED-lampen ineens te knipperen terwijl ze dat voorheen nooit hebben gedaan? Dan is wellicht de LED-driver beschadigd. Dit kan onder andere gebeuren door oververhitting. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan een andere LED-lamp op dezelfde fitting om te zien of het probleem aan de lamp zelf ligt. Flikkert deze lamp ook? Dan moet de driver mogelijk vervangen worden. 

  • Smart lamp: controleer of je een smart lamp in de fitting hebt geplaatst. Een smart lamp knippert namelijk om een verbinding tot stand te brengen. Lees hier meer over slimme verlichting.
Het nooit meer in het donker pakket van lampenlicht.nl
7 jaar zonder zorgen na aankoop van je bestelling!
  • Binnen 48 uur een vervangend product bij schade of defect
  • Gratis retourneren met 90 dagen bedenktijd
  • Extra lange garantie op val- en stootschade, waterschade, kortsluiting en geïntegreerd LED
  • Ruil je oude lamp binnen 7 jaar in en krijg 30% extra korting op een vervanger!

Wil je nog meer weten?

Lees meer over het nooit meer in het donker pakket