10% EXTRA korting op alles* >

Hoe bevestig je een plafondplaat?

Door Floris / 19 maart 2024

Lampenlicht verkoopt plafondplaten in verschillende kleuren en groottes. Deze plafondplaten zijn bedoeld om meerdere lampen aan te bevestigen. Dit is de ideale oplossing voor een strak ogend plafond.


 Je kunt de bekabeling voor de lampen netjes verwerken onder de plafondplaat en op een makkelijke manier meerdere lampen bij elkaar hangen.

BenodigdhedenOm deze klus makkelijk te klaren heb je minimaal dit gereedschap nodig:

  • Een klopboormachine
  • Een schroevendraaier
  • Schroeven, moertjes en pluggen
  • De lampen die je wilt ophangen
  • Een schroefmachine

Stappenplan1. Schakel de stroom uit
Schakel voor je begint met het ophangen van de lampen aan de plafondplaat de stroom uit. De groep waarop het aansluitpunt van de lampen is aangesloten, is genoeg. Controleer of er geen stroom meer op de draden staat met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker niet brandt, staat er geen stroom meer op de draden.

2. Verwijder de plafondkapjes van de lampen 
Als je lampen gaat ophangen aan een plafondplaat heb je de plafondkapjes van de lampen niet meer nodig. Je bevestigt de lampjes namelijk direct met de kabel aan de plafondplaat. Begin daarom met het verwijderen van de plafondkappen van de lampen die je wilt ophangen en maak ook de kroonsteentjes los.

3. Boor gaatjes in de plafondplaat
Boor op de plekken waar je de lampen aan de plafondplaat wilt bevestigen gaatjes ter grootte van de kabel van de lamp in de plafondplaat. Haal de kabel van de lamp hier doorheen en maak de lamp met een moertje vast aan de binnenkant van de plafondplaat. Herhaal dit voor alle lampen.

4. Sluit de lampen aan 
Met het stroompunt uit het plafond voorzie je de plafondplaat van stroom. Het ligt eraan hoeveel lampjes je wilt ophangen aan de plaat, maar je zult ze wel met elkaar moeten verbinden zodat ze allemaal stroom krijgen. 

  • Dit kan door alle elektriciteitsdraadjes van de lampen te verbinden met één kroonsteentje. Doe dan alle blauwe draadjes in een van de openingen van het kroonsteentje en alle zwarte in de andere. 
  • Mocht het niet lukken om alle lampen op 1 kroonsteen aan te sluiten, kun je de lampen doorlussen naar elkaar met een paar extra stroomdraden en een schroevendraaier. Vanuit de eerste kroonsteen verbind je een nieuwe blauwe en zwarte draad naar een volgende kroonsteen. Deze handeling kun je zo vaak als je wil herhalen. Aan elke kroonsteen kun je hierna een lamp verbinden. Als de spot geaard is, moet je ook de aardedraad (de geel-groene draad) doorlussen aan het kroonsteentje of spotje. De aardedraad gaat in de middelste opening van het kroonsteentje. 
    Zo kun je met één enkele plafondaansluiting meerdere lampen van stroom voorzien.

5. Bevestig de plafondplaat aan het plafond
Boor aan beide kanten van de plafondplaat een gat. Boor op dezelfde afstand gaten in het plafond en doe hier pluggen in. Schroef met de schroeven vast aan het plafond. Klaar, je hebt je lampen opgehangen aan een plafondplaat!