Oranje boven: 27 euro Koningsdag korting! >

Hoe hang je een plafondlamp op?

Door Floris / 29 februari 2024

Heb je een mooie plafondlamp gekocht? Niet iedereen is een geboren lampen monteur. Maar met onze instructie wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je een lamp kan ophangen. Zo kan iedereen een plafondlamp bevestigen!


BenodigdhedenOm je nieuwe plafondlamp te monteren is het handig om wat gereedschap bij de hand te hebben. In veel gevallen kun je met enkel een schroevendraaier al ver komen. We raden aan de gehele instructies door te lezen en te bekijken welk gereedschap je nodig hebt voor jouw situatie.

Mocht je nog niet in het bezit zijn van dit gereedschap, bekijk dan onze handige starterskit.

 • Een spanningszoeker
 • Een striptang
 • Een schroevendraaier
 • Schroeven en pluggen
 • Eventueel een klopboormachine
 • Een schroefmachine
 • Een potlood
Please accept marketing-cookies to watch this video.

Stappenplan 1. Schakel de stroom uit en lees de verpakking goed 
  Voordat je begint met het monteren van je plafondlamp, is het belangrijk om de stroom uit te schakelen. De elektriciteitsgroep waarmee je aan de slag gaat is voldoende. Gebruik een spanningszoeker om te controleren of er geen stroom meer op de draden staat. Als het lampje van de spanningszoeker uit blijft, betekent dit dat er geen stroom meer op de draden staat.

 2. Bevestig de bevestigingsbeugel
  Schroef de bevestigingsbeugel van het armatuur en schroef deze tegen het plafond in combinatie met de schroefpluggen. Afhankelijk van de elektrische aansluiting in je huis, moet je de beugel aan de centraaldoos vastzetten of direct aan het plafond bevestigen. In oudere huizen is het vaak nodig om de beugel aan het plafond te bevestigen. In dat geval dien je eerst gaten in het plafond te boren om de beugel stevig te kunnen bevestigen.

 3. Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje
  Nu gaan we de elektriciteitsdraden vastmaken. Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de bruine en de blauwe draad kaal. Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. Twee daarvan zijn voor de bruine en blauwe draad. Het maakt niet uit welke draad waar wordt aangesloten. In het midden zit vaak nog een opening voor de aardedraad (de geel-groene draad). Als je hanglamp geaard is bevestig je deze draad ook aan het kroonsteentje. Steek de draden in de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier.

 4. Bevestig met armatuur
  Nadat je de bevestigingsbeugel hebt vastgezet, plaats je het armatuur over de beugel en schroef je het vast. Meestal gebeurt dit met twee schroeven aan de zijkant van de bevestigingsbeugel. Als je een plafonnière hebt, schuif je deze op zijn plaats en vergrendel je hem volgens de instructies. Zorg ervoor dat de plafonnière stevig aan het plafond is bevestigd. Controleer of alle bevestigingspunten goed zijn vastgedraaid.

 5. Draai de lamp vast
  Draai de lichtbron in de fitting van de plafondlamp. Vaak wordt er geen lichtbron meegeleverd met de plafondlamp. Op de verpakking van de hanglamp staat welke soort lichtbron je nodig hebt. Op onze website kun je de juiste lichtbron vinden en aanschaffen. Als er een kap bij de lamp hoort, plaats deze dan over het lampje. Schakel vervolgens de stroom weer in op de groep en controleer of de lamp werkt. En voilà, je hebt zelf je plafondlamp opgehangen!

Plafonnière vs PlafondlampDe belangrijkste verschillen tussen het ophangen van een gewone plafondlamp en een plafonnière liggen meestal in het ontwerp van de armatuur zelf. Een plafonnière heeft vaak een plat ontwerp dat direct tegen het plafond wordt gemonteerd, terwijl een gewone plafondlamp meestal een meer uitstekend ontwerp heeft dat onderaan open is voor de lichtbron.

Het is belangrijk om de installatie-instructies van de specifieke plafonnière te volgen die je hebt gekocht, omdat er verschillen kunnen zijn in de montage- en bedrading methoden, afhankelijk van het merk en model.