5% extra korting op plafondventilatoren!* >
block 1

Tuinverlichting aanleggen: grondspots

 

 Met een spot kun je prachtige sfeerverlichting creëren in je tuin. Er zijn twee verschillende soorten: opbouwspots, ook wel een prikspot genoemd, en grondspots. De prikspot plaats je boven de grond en deze wordt meestal gebruikt bij een zachte ondergrond. Bijvoorbeeld in de aarde. Een grondspot is ondergronds en kan alleen gebruikt worden op een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld in de bestrating, in een houten vlonder of in grind.

Shop nu

Het aanleggen van een grondspot

Het aanleggen van grondspots is niet eenvoudig. Als je twijfelt over de installatie kun je dit het beste overlaten aan een erkend installateur. Als je zelf de grondspot gaat installeren zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Gebruik een stuk grijze grondkabel om aan de grondspot te monteren. Aan de onderkant van de grondspot zit de zogenoemde wartel. Dit is het stukje waarmee je de grondspot aan het snoer vast maakt en dit zorgt ervoor dat de grondspot goed afgesloten is.

block 7

Verbind de kabels met een kabelmof

De stukken grondkabel en de grondspots verbind je met elkaar met een kabelmof. Deze zorgt er ook voor dat de verbinding van de verschillende kabels waterdicht is. Een kabelmof is een kabeldoos waarmee je twee of meer kabels aan elkaar kunt koppelen. Deze kabeldoos giet je vol met hars, zodat er een waterdichte verbinding ontstaat die je veilig onder de grond kunt plaatsen. Zorg ervoor dat je je spots goed test voor je de kabelmof volgiet met hars. Zodra je de kabelmof volgiet met hars kun je niets meer aan de verbinding veranderen. Als je spots het dan niet doen, heb je dus een probleem!

block 7.1



Kies de juiste ondergrond

Het is belangrijk dat je de grondspots nooit in een kuil of op een bult plaatst. Ze moeten op een vlak oppervlak geplaatst worden. Zorg dat je de put waarin je de grondspot plaatst voorziet van een laag grind van 30 cm of meer. Dit zorgt ervoor dat de neerslag sneller kan wegzakken.