block 1

Het verschil tussen geaarde
en niet- geaarde kabels

arrow
 

 In dit artikel leggen leggen we verschillende termen uit zoals geaarde en niet-geaarde stekkers en kroonsteentjes.

Shop nu


Het verschil tussen geaarde en niet-geaarde kabels

Een belangrijk onderdeel bij installatiekabels is het verschil tussen geaarde en niet-geaarde draden. De geaarde kabel is een kabel met drie draden. Deze drie draden hebben verschillende kleuren om ze goed te kunnen onderscheiden.

Geel/groene draad

Dit is de aarde draad. Deze zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Deze draad is vooral nodig in vochtige ruimtes om kortsluiting te voorkomen. Als er door een defect elektrisch contact met de lamp ontstaat, zorgt de geel-groene draad ervoor dat de lamp niet onder spanning komt te staan. De spanning wordt meteen afgevoerd naar de aarde. Bruine draad : dit is de fase draad. Deze zorgt voor de stroomtoevoer. Op deze draad staat altijd spanning (dit is de plus-draad).

block 4

Blauwe draad

Dit is de nuldraad. Er staat geen spanning op dus dit wordt dan de min-draad genoemd. Deze zorgt voor de afvoer van de stroom. Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht. Het makkelijkste bij het ophangen van een lamp is om een kroonsteentje te gebruiken om de draden te verbinden. Let er wel op dat de stroom uitgeschakeld is wanneer je het kroonsteentje aansluit op de draden die uit je plafond komen.

emico-featured