10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Alles over het dimmen,
van jouw lampen

 

 Het dimmen van lampen en een dimmer aansluiten is voor vele mensen nog niet duidelijk. Ook komt de vraag “welke dimmer gebruik ik het beste voor welke lamp?” erg vaak terug. Bij lampenlicht geven we jou de beste uitleg in verband met dimmen, zodat je precies weet hoe je functionele en sfeerverlichting makkelijk kan combineren.

Shop nu

Wat is een dimmer?

Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning regelt met als resultaat dat de lichtsterkte van je lamp kan variëren. Wanneer je wil werken is helder licht (dus functioneel licht) fijner en efficiënter. In de avond tijdens een romantisch diner is sfeerverlichting een echte must, waarbij lampen dimmen eenvoudig is. Een dimmer aansluiten kan niet op alle verlichting, daarom is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. Lampenlicht verkoopt helaas geen losse dimmers, maar regelmatig zijn lampen inclusief dimmer leverbaar. Daardoor is het dus ook niet nodig om nog een dimmer te bestellen!

Welke lampen zijn dimbaar met welke dimmer?

Als je verlichting aanschaft bij lampenlicht staat er altijd aangegeven of de verlichting dimbaar is. Niet alle verlichting is dimbaar, daarom is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. Gloei- en halogeenlampen op 230V zijn te dimmen met een dimmer waar R, C of L op staat. Dat houdt in:

 • Als er R op de dimmer staat, dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen.
 • Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
 • Als er L op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED dimmen. Dit moet dan wel specifiek op de dimmer te zijn vermeld.

  Let op: spaarlampen en TL-buizen zijn niet dimbaar, omdat zij werken op gasontlading.

 • block 4

  Wat is een 3-staps dimmer?

  Een 3-staps dimmer is een bekende dimmer in de lampenwereld. Vaak zie je deze bij geïntegreerde LED verlichting, maar ook onze losse armaturen kunnen beschikken over een 3-staps dimmer. Je creëert hier meer sfeer mee in huis!

  Please accept marketing-cookies to watch this video.
   
  block 6.1 block 6.2

  LED-verlichting dimmen

  De elektronica die in de lamp of in het armatuur zit bepaalt of de LED-lamp wel of niet dimbaar is. Het is afhankelijk van het type LED-lamp dat je hebt, meestal staat dit op de verpakking vermeld.

  Dimmers die werken op fase-afsnijding zijn vaak de beste dimmers voor LED-verlichting en zijn ook nog energiezuinig! Fase-afsnijding houdt in dat de lamp een dimbereik van 100% heeft, je kan de lamp dimmen totdat hij helemaal uit is.

  Het gebruik van een conventionele dimmer geeft bij LED-lampen problemen, omdat deze dan gaan knipperen, zoemen of trillen. Dat veroorzaakt schade aan de lamp. Daarom zijn er speciale dimmers voor LED, voor zowel 12V als 230V LED-verlichting.


  Ben je klaar voor extra sfeer in huis? Ga die dimmer installeren, want het is tijd voor gezellige avond op de bank!
  emico-featured