10% EXTRA korting op alles* >
banner

Een lichtplan maken
voor je tuin?

arrow

Tuinverlichting heeft meestal twee functies. Je wilt sfeer creëren in je tuin en daarnaast heb je ook functioneel licht nodig. Bijvoorbeeld een lamp bij de buitendeur die aanspringt als je er langs loopt of een mooie lamp die je terras verlicht als je in de zomer wat langer buiten wilt zitten.

Shop nu


De juiste plekken verlichten

 Om ervoor te zorgen dat je op de juiste plekken in je tuin de verlichting aanlegt die je nodig hebt, is het handig om van te voren eenl lichtplan te maken. Ook als je niet tevreden bent met de huidige verlichting in je tuin en je deze wilt aanpassen, is het slim om een lichtplan te maken.


Zelf een lichtplan maken voor in de tuin

Als je zelf een lichtplan wilt maken voor in de tuin, moet je een aantal stappen doorlopen. Die stappen bespreken we hieronder.

rox


Maak een plattegrond

Begin met het tekenen van een plattegrond van je tuin op schaal. Geef op de plattegrond de belangrijke onderdelen van je tuin aan. Bijvoorbeeld het gras, het terras, een vijver etc.

block 6

Bedenk welke plekken in je tuin je wilt verlichten

Op welke plekken van je tuin wil je graag verlichting hebben? Zijn er bepaalde onderdelen in je tuin die je in het donker graag sfeerverlichting wilt geven? Zijn er bepaalde plekken waar je functioneel licht nodig hebt? Zoals bijvoorbeeld een lamp bij de buitendeur of verlichting op je terras? Denk ook na over plekken die met de juiste verlichting beter tot hun recht komen. Geef al deze plekken aan op je plattegrond.

Bepaal per lichtpunt wat voor soort verlichting er nodig is

Geef precies aan welke soort verlichting er nodig is op welke plek. Is dit sfeerverlichting of functionele verlichting? Hoe moet de lichtintensiteit zijn? Als je een boom wilt verlichten, heb je sterkere verlichting nodig dan wanneer je een struikje wilt uitlichten. Je kunt in je tuin het beste voor afwisseling zorgen tussen fel licht en zacht licht. Dat geeft het mooiste effect.

block 7


Bepaal per lichtpunt de lichtrichting

Geef ook voor elk lichtpunt aan wat de lichtrichting moet zijn van de verlichting. Wil je het licht vanaf een schutting of muur laten schijnen? Wil je een staande lamp die rondom verlicht of wil je een grondspot die omhoog schijnt of een prikspot waarvan je zelf de lichtrichting kunt bepalen?

block 4

Kies de armaturen voor elk lichtpunt

Kies voor de verschillende lichtpunten uit welke lampen daar moeten komen hangen of staan. Teken dit er eventueel ook bij op de plattegrond. Zo weet je precies welke materialen je nodig hebt voor het plaatsen van een bepaalde soort lamp op een bepaalde plek. Verlichting op basis van laagspanning (12 volt) kun je gemakkelijk zelf aanleggen. Bij verlichting op netspanning (230 volt) kun je beter de hulp van een erkend installateur inschakelen.

emico-featured