5% extra korting op plafondventilatoren!* >
block 1

Inbouwspots plaatsen?
Zo doe je dat!

arrow
 

 Inbouwspots monteren lijkt een hele ingewikkelde klus. Maar met onze instructies wordt het een fluitje van een cent!

Shop nu

Hoe monteer ik een inbouwspot?

Het monteren van een inbouwspot is erg eenvoudig. Om je een handje te helpen leggen we aan de hand van een montage video uit hoe je dit het beste kan doen en wat je er voor nodig hebt. Wil je alles nog eens rustig nalezen? Hieronder lees je stap-voor-stap wat je precies moet doen.


Wat heb je nodig?

Om deze klus makkelijk te klaren heb je minimaal dit gereedschap nodig:

  • Een spanningszoeker
  • Een potlood
  • Een striptang
  • Een schroevendraaier
  • Een potlood
  • Een gatenboor
block 7

Schakel de stroom uit en lees de verpakking goed

Schakel voor je begint met het plaatsen van de inbouwspots de stroom uit. Op de verpakking van de inbouwspot staan de afmetingen van de spots. De afstand tussen de spot en de muur is meestal een meter. De precieze afstand die je tussen de spots aanhoudt, is meestal een kwestie van smaak. Meet uit waar de spots moeten komen te zitten en zet een kruisje met een potlood op het plafond.

block 7

Boor de gaten voor de spots in het plafond

Bepaal de grootte van het gat waarin straks de inbouwspot wordt geplaatst. Op de verpakking van de spots staat de diameter van de spot aangegeven. Een paar millimeter speling maakt niet uit. Zaag de gaten uit met een gatenboor. Zorg dat je een beschermbril draagt tijdens het boren.

block 7

De spots aansluiten

Zorg ervoor dat je in het plafond een stroomvoorziening hebt en deze bij elk gat voor de spots aanwezig is. Controleer voor je de spots gaat bevestigen dat de stroom uit staat. Dit doe je met een spanningszoeker. Als het lampje niet brandt, staat de stroom uit. Elk spotje heeft een kroonsteentje. Sluit de bruine en blauwe draden aan op het kroonsteentje.
Dit doe je door ze in de gaten in het kroonsteentje te steken (het maakt niet uit welke draad in welk gaatje zit) en aan te draaien met een schroevendraaier. Als de spot geaard is, moet je ook de aardedraad (de geel-groene draad) bevestigen aan het kroonsteentje of spotje. De aardedraad gaat in de middelste opening van het kroonsteentje. Duw als je alle draden bevestigd hebt, de veren van de spot naar binnen in en plaats de inbouwspot in het gat. Herhaal dit voor alle spots.

block 7

Let op:

Spots kunnen erg warm worden als je halogeenlampen gebruikt. Als de inbouwspots worden afgedekt, kunnen ze hun warmte niet kwijt en kan er brand ontstaan. Zorg er daarom voor dat de spots niet worden bedekt door isolatiemateriaal.

Plaats de lampjes

Plaats tenslotte de lampjes in de spots. Deze plaats je meestal in de onderkant van het spotje, soms in de bovenkant. Schakel vervolgens de stroom weer in.

block 4

Niet voor elke spot een stroomvoorziening?

Zorg ervoor dat je in het plafond een stroomvoorziening hebt en deze bij elk gat voor de spots aanwezig is. Controleer voor je de spots gaat bevestigen dat de stroom uit staat. Dit doe je met een spanningszoeker. Als het lampje niet brandt, staat de stroom uit. Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de bruine en de blauwe draad kaal. Elke spot heeft een kroonsteentje. Sluit de bruine en blauwe draden aan op het kroonsteentje. Dit doe je door ze in de gaten in het kroonsteentje te steken (het maakt niet uit welke draad in welk gaatje zit) en aan te draaien met een schroevendraaier. Als de spot geaard is, moet je ook de aardedraad (de geel-groene draad) bevestigen aan het kroonsteentje of spotje. De aardedraad gaat in de middelste opening van het kroonsteentje.

block 7
 
emico-featured